3/6/11

Ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Τρόικα


Προς αναμενόμενο, έστω κι αν η κυβέρνηση μας το παρουσίασε ως θρίλερ, δηλαδή η εκταμίευση της 5ης δόσης, οριστικοποιήθηκε καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση πριν από λίγο του υπουργείου Οικονομικών, οι συζητήσεις είχαν θετική κατάληξη. Αμέσως, όπως ήταν φυσικό, εκτοξεύτηκε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου, πάνω από 5%.
Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ολοκληρώθηκαν σήμερα θετικά οι συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι συζητήσεις αφορούσαν τόσο στην αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, όσο και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τις τελευταίες βδομάδες σχετικές ανακοινώσεις με συγκεκριμένες αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη βούλησή της να προχωρήσει σε αυτήν την πορεία. Τα σχετικά κείμενα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή ".
Εν αναμονή και της ανακοίνωσης της τρόικας, το υπουργείο λέει ότι συμφώνησαν στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δηλαδή το Μνημόνιο 2 και κυρίως στα σημεία που είχαν διαφωνίες, δηλαδή τις αποκρατικοποιήσεις.
Όπως όλα δείχνουν, κλείδωσαν οι μειώσεις στα αφορολόγητα όρια με μόνη αλλαγή ότι θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι. Φαίνεται επίσης να αποφασίζεται επίσπευση της μείωσης του ΦΠΑ από τον Σεπτέμβριο.
Κατά τα λοιπά, δώσαμε γη και ύδωρ στην τρόικα προκειμένου να συμφωνήσει για την 5η δόση σε συνδυασμό με το νέο δάνειο το οποίο μπορεί τελικά να μην είναι 65 δισ. ευρώ αλλά 80 δισ. ευρώ ώστε να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2014.




http://www.antinews.gr/2011/03/01/88368/&usg=ALkJrhjR-B86GRnSQLhr9T-Dsx-O73f4dg