15/6/11

Ανάγκασαν τους βουλευτές να πάρουν ελικόπτερο!

Το κίνημα διαμαρτυρίας, που ζητάει τη μεταρρύθμιση της ισπανικής δημοκρατίας, προσπάθησε σήμερα να εμποδίσει μια συνεδρίαση του περιφερειακού κοινοβουλίου της Καταλονίας, υποχρεώνοντας μερικούς βουλευτές να προσγειωθούν με ελικόπτερο μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου στη Βαρκελόνη.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από το πάρκο Σιουταντέλα, όπου βρίσκεται το κτίριο του κοινοβουλίου, για να εμποδίσουν την είσοδο των βουλευτών.

Οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν βουλευτές, έριξαν σπρέι στα ρούχα τους, τους πέταξαν φλούδες από μπανάνες και έσπρωξαν μερικούς απ' αυτούς.

Η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον των διαδηλωτών και σχημάτισε ένα διάδρομο για να μπορέσουν να περάσουν οι βουλευτές.

Ο περιφερειακός πρωθυπουργός της Καταλονίας Αρτούρ Μας και αρκετοί άλλοι βουλευτές προσγειώθηκαν με ελικόπτερο μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να εμποδίσουν μια συζήτηση για τον περιφερειακό προϋπολογισμό, από τον οποίο αναμένεται ότι θα περικοπούν δαπάνες για την υγεία και την παιδεία.

"Δεν μας αντιπροσωπεύει κανένας", φώναζαν οι διαδηλωτές.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πέρασαν τη νύκτα έξω από το πάρκο αφού η αστυνομία εκδίωξε από εκεί το προηγούμενο απόγευμα περισσότερους από 2.000 ανθρώπους.

Στο μεταξύ, στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, στη βορειοδυτική Ισπανία, δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Γαλικίας.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, γνωστό ως 15-Μ ή "οι Αγανακτισμένοι", άρχισε στις 15 Μαΐου, μια εβδομάδα πριν από τις τοπικές και περιφερειακές ισπανικές εκλογές.