17/6/11

Βανδάλισαν το περίπτερο της Ελλάδας στη Μπιενάλε της Βενετίας

Ταπεινωτικά συνθήματα έγραψαν άγνωστοι στους τοίχους του ελληνικού περιπτέρου στη Μπιενάλε Τέχνης στη Βενετία, πράξη που καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.
Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία...
η επίθεση των βανδάλων πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της Τετάρτης, 15 Ιουνίου. Οι άγνωστοι παραβίασαν το λουκέτο της πλαϊνής πόρτας του περιπτέρου, σκαρφάλωσαν με σκαλωσιά στους ξύλινους τοίχους και έγραψαν στα αγγλικά τα συνθήματα «πωλείται» και «μία πατρίδα μεταναστών χωρίς κράτος».


Τα δύο συνθήματα καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια στους τοίχους της κατασκευής. Σε πέντε μέτρα εκτείνεται το ένα και σε δέκα το άλλο. Το μικρότερο βρίσκεται ακριβώς πάνω από την κεντρική πύλη εισόδου.


Η γλύπτρια Διοχάντη, η οποία συμμετέχει στη Μπιενάλε με το έργο«Beyond Reform» ζήτησε και τοποθετήθηκε γραπτό μήνυμα με το οποίο οι επισκέπτες πληροφορούνται ότι τα συγκεκριμένα συνθήματα ουδεμία σχέση έχουν με το σύνολο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.


Οι ιταλικές αστυνομικές αρχές διεξάγουν έρευνες, ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.


Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού της χώρας μας «καταδικάζει απερίφραστα κάθε πράξη βίας. Η τέχνη είναι ένας κατ’ εξοχήν χώρος ελευθέρας έκφρασης και αμφισβήτησης, η οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παίρνει τη μορφή βιαιοπραγίας ή βανδαλισμών».


Προστίθεται επίσης ότι η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη και το προξενείο της Ελλάδας στη Βενετία κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.