25/6/11

Πώς οι ομογενείς θέλουν να "σώσουν" την Ελλάδα ;

Ανήκουν στην κατηγορία των Ελλήνων που βγήκαν εκτός συνόρων και διέπρεψαν επιχειρηματικά. Άγνωστοι οι περισσότεροι εξ αυτών στο ευρύ κοινό, αλλά στα χέρια τους κρατούν επενδυτικά κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, τράπεζες, εταιρείες τεχνολογίας, ξενοδοχειακούς ομίλους κ.λπ.

Αυτοί οι 40 ομογενείς είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα και να συνδράμουν στην έξοδό της από την κρίση, αρκεί η κυβέρνηση να πάρει τα κατάλληλα μέτρα που θα «ανοίξουν» τις..........

αγορές, αλλά και θα κάνουν ξεκάθαρο το θεσμικό πλαίσιο. Αυτές τις... δεσμεύσεις ζήτησαν κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, μετέχοντας στο πρώτο Greek Power Summit, που φιλοδοξεί να γίνει η ετήσια συνάντηση των ομογενών επιχειρηματιών στη χώρα μας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της διεθνούς εταιρείας συμβούλων International Advantage Corporation, που [δρύθηκε το 1993 στις ΗΠΑ, και της Honeystone Ltd, που από το 2007 εκδίδει το περιοδικό «Greek Rich List», επίσης εταιρείες ομογενών.

«Δεν μας φοβίζει η κατάσταση στην Ελλάδα, μπορεί να γίνει ευκαιρία, αν υπάρχει διαφάνεια και γνωρίζουμε εξαρχής τα ρίσκα που πρέπει να πάρουμε», ήταν η δήλωση του κ. Νικ Λάζαρη, βασικού μετόχου και επικεφαλής της Admirals Bank με έδρα τη Βοστώνη.

Ο ομογενής επιχειρηματίας Τζον Κάλαμος -η επενδυτική εταιρεία του οποίου, η Calamos Investments, διαχειρίζεται διεθνώς πάνω από 40 δισ. δολάρια με έδρα τις ΗΠΑ-, με τη φωνή της λογικής, τόνισε πως «τα κεφάλαια πηγαίνουν όπου τα μεταχειρίζονται καλύτερα» και συνέστησε τόσο στη χώρα μας όσο και στις ΗΠΑ να διώξουν τη γραφειοκρατία από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Το «new deal» για την Ελλάδα, όπως το ονόμασαν, πρέπει να προβλέπει χαμηλούς, ενιαίους φόρους, διαρθρωτικές κινήσεις και αποκρατικοποιήσεις, αλλά πρωτίστως ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.

Αλλά και η κυρία των hedge funds, η Έλενα Αμβροσιάδου, από την πλευρά της, μίλησε για την ανάγκη επαναπατρισμού κεφαλαίων στην Ελλάδα, ενώ πρότεινε και τη δημιουργία ενός διεθνούς forum ή μη κυβερνητικής πρωτοβουλίας με ειδικούς της αγοράς και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, ώστε να καταρτιστεί ένα πλήρες σχέδιο ανάκαμψης.

Οι επιχειρηματίες, πάντως, πρότειναν τέσσερα απλά βήματα για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο:

Πρώτα χρειάζεται το όραμα όχι ο στόχος είναι να βγούμε από την κρίση.

Έπεται η αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που όλοι θεώρησαν αναπόφευκτο, αλλά και αναγκαίο. Και ο κ. Κάλαμος ήταν σαφής: «Είναι λάθος που η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Η αναδιάρθρωση είναι μεν απαραίτητη, αλλά, εάν δεν ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, τότε σε λίγα χρόνια θα ξαναβρούμε μπροστά μας τα ίδια προβλήματα».

Τρίτον και εξίσου σημαντικό, απόρροια του οράματος, είναι η εστίαση της χώρας σε τομείς όπου ειδικεύεται ήδη, για να προχωρήσει και να αναπτυχθεί.


Ρόη Χάικου