3/6/11

Στα τέλη Ιουνίου ο διεθνής διαγωνισμός για την εξόρυξη του χρυσού στην Θράκη

Διεθνή διαγωνισμό για την εκμετάλλευση τουλάχιστον πέντε μεταλλευτικών χώρων στη Βόρεια Ελλάδα θα προκηρύξει στο τέλος Ιουνίου το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Πρόκειται για περιοχές με κοιτάσματα πορφυρικού χαλκού - χρυσού και αντιμονίτη. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, υπάρχει ήδη εκδηλωμένο ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές της εγχώριας και διεθνούς αγοράς.
«Οι ορυκτές πρώτες ύλες μπορούν να μας κάνουν πρωταγωνιστές», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σχετική με τα αποθέματα ορυκτού πλούτου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη πολιτική αξιοποίησης του εθνικού ορυκτού πλούτου, που μπορεί να δώσει απάντηση «στο ζητούμενο μιας σύγχρονης, βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας».
Το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει να εκμισθώσει περισσότερους από δέκα μεταλλευτικούς χώρους, που θα αποτελέσουν τη βάση ισάριθμων νέων επενδύσεων στον μεταλλευτικό τομέα. Για τους πρώτους πέντε χώρους, οι διαδικασίες του διεθνούς διαγωνισμού θα ξεκινήσουν εντός εικοσαημέρου, καθώς όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης «υπάρχει ήδη εκδηλωμένο ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές της εγχώριας και διεθνούς αγοράς». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πέντε διαγωνισμοί αφορούν μεταλλευτικούς χώρους στη Θράκη, στην Ανατολική και την Κεντρική Μακεδονία, όπου υπάρχουν κοιτάσματα πορφυρικού χαλκού - χρυσού και κοιτάσματα αντιμονίτη, ορυκτού κρίσιμου για τη βιομηχανία της ΕΕ.
Βεβαίως, για να προχωρήσουν οι επενδύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η έγκριση της προμελέτης για την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική διήρκεσε τρία χρόνια (2006-2009), ενώ πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης επί της οριστικής μελέτης «το επενδυτικό σχέδιο βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης της περιβαλλοντικής μελέτης», όπως γνωστοποίησε ο κ . Μανιάτης. Σημειωτέον, για τα περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα συντονισμού για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών μελετών.
Δισεκατομμύρια κάτω από τη γη
Στα 28 δισ. ευρώ αποτιμάται από το ΙΓΜΕ το μεταλλευτικό απόθεμα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στο υπέδαφος της Ελλάδας.
• Σε 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των ορυκτών στους 100 δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους που χαρτογραφεί η αρμόδια επιτροπή.
• Στον μεταλλευτικό κλάδο απασχολούνται 23.000 εργαζόμενοι και 100.000 σε θέσης έμμεσης εξαρτημένης εργασίας.
• Το 2010 σημειώθηκε άνοδος 15% στις πωλήσεις μεταλλευμάτων στο εξωτερικό και 7,5% στις πωλήσεις εξαγώγιμων βιομηχανικών ορυκτών σε σχέση με το 2009.
• Το 2009 ο κλάδος είχε πωλήσεις 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το 2010 εκτιμάται ότι έκλεισε με τζίρο πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.
 
 
 
 
 
 
 
http://piazzadelpopolo.blogspot.com