14/6/11

Ο Les paul

Ο Les paul είναι ο εφευρέτης της ηλεκτρικής κιθάρας και της πολυκάναλης ηχογράφησης.
Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους όλων των ειδών της μουσικής, ιδιαίτερα μετά το 2ο μισό του 20ου αιώνα, ένας οραματιστής του ήχου που εφηύρε την τεχνική overdubbing, (επίσης γνωστή ως ήχο σε ήχο), το οκτακάναλο κασσετόφωνο και συνέβαλλε στην εξέλιξη της πολυκάναλης ηχογράφησης.
Μεγάλος Αμερικανός πρωτοπόρος της μουσικής που χωρίς τη συμβολή του τόσο η επιστήμη του ήχου όσο και η ηλεκτρική κιθάρα, θα είχαν μείνει χρόνια πίσω.
Ο Les Paul πέθανε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης από πνευμονία, στις 12 Αυγούστου 2009 σε ηλικία 94 χρόνων.


Η κιθάρα Les Paul είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες και χρησιμοποιούμενες απο διάσημους κιθαρίστες όπως B.B.King, Jimmy Page, Slash etc. και είναι ο λόγος ύπαρξης της εταιρίας Gibson.
Les Paul γεννήθηκε Lester William Polsfuss έξω από Μιλγουόκι. Η οικογένειά του ήταν γερμανικής καταγωγής.Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν παιδί.Ενώ ζούσε στο Ουισκόνσιν ,άρχισε να ενδιαφέρεται για τη μουσική στην ηλικία των οκτώ ετών, όταν άρχισε να παίζει φυσαρμόνικα.Μετά από μια προσπάθεια εκμάθησης της μπάντζο , άρχισε να παίζει την κιθάρα.Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ότι εφηύρε ένα λαιμό που φοριέται κάτοχος φυσαρμόνικα, η οποία του επέτρεψε να παίζει τη φυσαρμόνικα και άρχισε τα πρώτα πείραμα του με τον ήχο.