2/6/11

Τι είναι το Spam;

 Spam είναι η μαζική  αποστολή  μεγάλου αριθμού μηνυμάτων που απευθύνονται σε ένα σύνολο παραληπτών του Dιαδικτύου χωρίς αυτοί να το επιθυμούν και χωρίς να έχουν συνειδητά προκαλέσει την αλληλογραφία με τον εν λόγω αποστολέα.  Το Spam συχνά έχει την μορφή ενημερωτικών ή διαφημιστικών μηνυμάτων  για προϊόντα ή υπηρεσίες τα οποία φθάνουν στο γραμματοκιβώτιο μας χωρίς να έχουμε ζητήσει την εν λόγω πληροφόρηση. Η αλληλογραφία αυτή λοιπόν μπορεί να χαρακτηριστεί ως απρόκλητη  ή ανεπιθύμητη  αλληλογραφία, δύο όρους που χρησιμοποιούμε για την απόδοση στη γλώσσα μας του όρου Spam.
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Spam  μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα σημεία:
  • Απρόκλητο: Η επικοινωνία που επιχειρείται  είναι απρόκλητη, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ παραλήπτη και αποστολέα που θα δικαιολογούσε ή θα προκαλούσε την επικοινωνία αυτή.
  • Εμπορικό : Πολλές φορές το spam αφορά την αποστολή μηνυμάτων εμπορικού σκοπού με σκοπό την προβολή και την διαφήμιση προϊόντων και υπηρεσιών με σκοπό την προσέλκυση πελατών και την πραγματοποίηση πωλήσεων.
  • Mαζικό: Το spam συνίσταται στην μαζική αποστολή μεγάλων ποσοτήτων μηνυμάτων από τον αποστολέα σε ένα πλήθος παραληπτών. Συνήθως το ίδιο μήνυμα ή ελαφρά διαφοροποιημένο  στέλνεται σε ένα μεγάλο πλήθος παραληπτών.