3/2/12

Έξι εβδομάδες χειμώνα προέβλεψε… η μαρμότα

Συνεχίζεται η παράδοση στο Πανξατόνι της Πενσιλβάνια

Ο Πανξατόνι Φιλ, η μαρμότα-μετεωρολόγος, βγήκε από τη φωλιά της και είδε τη σκιά της, προβλέποντας έτσι ότι ο χειμώνας θα διαρκέσει άλλες έξι εβδομάδες.

Η μαρμότα έκανε την εμφάνισή της μπροστά σε ένα πλήθος 18.000 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τομ Κόρμπετ, που συγκεντρώθηκαν στην πόλη Πανξατόνι για τη γιορτή αυτή που οργανώνεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.

«Κληθείς να βγει από τη φωλιά του από τον πρόεδρο Μπιλ Ντίλεϊ, ο Φιλ ανήγγειλε, αντικρίζοντας το πλήθος, ότι βλέπει πολλές σκιές», είπε ο αντιπρόεδρος της Λέσχης της Μαρμότας, Μάικ Τζόνστον.

Οι συγκεντρωμένοι απάντησαν στην «πρόβλεψη» με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές.

«Ακόμη δεν έχουμε δει χειμώνα» εξήγησε η Μέλανι Χάιντς, μια φοιτήτρια που πήγε στην Πενσιλβάνια από τη Βιρτζίνια, ειδικά για την εκδήλωση αυτή και για να... φωτογραφηθεί με τον Φιλ.

Η παράδοση λέει ότι αν η μαρμότα βγει από τη φωλιά της στις 2 Φεβρουαρίου και δει τη σκιά της, ο χειμώνας θα συνεχιστεί για άλλες έξι εβδομάδες. Στη δυτική Πενσιλβάνια οι κάτοικοι βασίζονται στις «προβλέψεις» που κάνουν οι μαρμότες για τον καιρό από το 1887.

«Η εκδήλωση αυτή έβαλε το Πανξατόνι στο χάρτη» είπε η Τζανίν Ντεσπάινς που μεγάλωσε στην πόλη. «Η μητέρα μου ήταν Βασίλισσα της Μαρμότας το 1962. Δεν θυμάμαι να ήταν τόσο μεγάλη η εκδήλωση όταν ήμουν παιδί, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια πραγματικά απογειώθηκε. Είναι το γεγονός της πόλης και στηρίζει την τοπική οικονομία» πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης Κόρμπετ πάντως εμφανίστηκε απογοητευμένος με την πρόβλεψη. Ήλπιζε, όπως είπε, ότι ο Φιλ θα έφερνε την άνοιξη νωρίτερα από το κανονικό, έτσι ώστε η Πολιτεία να μην ξοδέψει χρήματα για ειδικό αλάτι και για αποχιονισμό των δρόμων.