18/5/12

Απαγόρευση του καπνίσματος στη Βουλγαρία από 1η Ιουνίου

Απόφαση για απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους από την 1η Ιουνίου υιοθέτησε σήμερα η Βουλγαρική Βουλή, έπειτα από έντονες λογομαχίες.

«Ποιο είναι το αποτέλεσμα της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ; Θα σας υπενθυμίσω, επίσης, ότι ο Μιχαήλ Γορμπατσόφ προσπάθησε να κάνει το ίδιο στη Σοβιετική Ένωση. Τη συνέπεια την ξέρουμε όλοι μας – η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε».

Με αυτόν τον πνευματώδη τρόπο επιχείρησε να τεκμηριώσει την αντίθεσή του στο περιοριστικό μέτρο ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Σόμματος Λιούμπεν Κορνέζοφ (μανιώδης καπνιστής και ο ίδιος).

Μέχρι και την ανεπιτυχή έκβαση της πρώτης γνωστής απαγόρευσης προς τον … Αδάμ και την Εύα «οι οποίοι κρύφτηκαν μαζί στους θάμνους μόλις άκουσαν τη γνωστή εντολή του Κυρίου», επιστράτευσε ως επιχείρημα ο κ. Κορνέζοφ, πρώην ανώτατος δικαστικός, ώστε να επηρεάσει το Κοινοβούλιο να τείνει στην κατεύθυνση της υποτιθέμενης «ορθότητας» των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «οι απαγορεύσεις δεν βοηθούν» και ότι πρόκειται για νομοθετική επιβολή και «μη φυσιολογικό και οικονομικά επιβλαβής μέτρο».

Άλλοι αντίπαλοι της αντικαπνιστικής εκστρατείας (καπνιστές, οι περισσότεροι), ανάμεσα στους οποίους και ο αρχηγός των σκληροπυρηνικών εθνικιστών Βόλεν Σίντεροφ υπενθύμισαν, ότι την πρώτη παρόμοια απαγόρευση στην Ευρώπη είχε επιβάλει ο Άδολφος Χίτλερ!

Τελικά επικράτησε η άποψη της πανευρωπαϊκής λογικής (και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, φυσικά) για την ανάγκη να ληφθούν αποτελεσματικά, έστω και φαινομενικά αυστηρά μέτρα προστασίας της υγείας «ενός τόσο άρρωστου έθνους, όπως είναι οι Βούλγαροι», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος GERB.

Αντιδράσεις: