17/5/12

Το ταξίδι που σχεδίαζε για χρόνια ήταν το τελευταίο του

Όπως οι περισσότεροι γονείς ο Chris και η Kathy Coker αγωνιούσαν όταν ο 24χρονος γιος τους Bradley αναχώρησε για ένα ταξίδι διάρκειας δέκα μηνών σε όλο τον κόσμο. Παρότι γνώριζαν πως ήταν συνετός και προσεκτικός, δεν μπορούσαν να μην ανησυχούν για τυχόν απρόοπτα. Όταν ο Bradley και η σύντροφός του Hayley Denham έφυγαν από την ενίοτε ασταθή Άπω Ανατολή και έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία, ο Chris και η Kathy ανάσαναν με ανακούφιση.

Αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ. Λίγες μέρες αργότερα ο χειρότερος φόβος τους έγινε πραγματικότητα: το χτύπημα στην πόρτα τους γέννησε έναν εφιάλτη χωρίς τέλος.




Ο Bradley είχε σκοτωθεί όταν συνετρίβη το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε προκειμένου να κάνει ελεύθερη πτώση στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Ο 24χρονος βρήκε ακαριαίο θάνατο μαζί με ακόμα τρεις τουρίστες, το τετραμελές πλήρωμα και τον πιλότο, καθώς το αεροπλάνο καρφώθηκε στο έδαφος και εξερράγη λίγο μετά την απογείωσή του.


«Είναι σαν να σκάει μία χειροβομβίδα στο σπίτι σου, διαλύοντας τα πάντα», λέει ο Chris.




Οι πληροφορίες που έλαβαν για το θάνατο του γιου τους μεγάλωναν την οδύνη τους. Η βρετανική αστυνομία τους ενημέρωσε πως υπήρχαν ενδείξεις πως το δυστύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχαν γίνει οι στοιχειώδεις έλεγχοι από την εταιρεία SkyDive NZ στην οποία ανήκε το αεροπλάνο και η οποία οργανώνει δεκάδες πτήσεις για ελεύθερη πτώση κάθε μήνα. 


Την περασμένη εβδομάδα επίσημη έκθεση επιβεβαίωσε πως το ατύχημα ήταν απλά θέμα χρόνου. Υπέρβαρο και με απώλεια ισορροπίας το ηλικίας 30 ετών Fletcher FU24 δυσκολεύτηκε να απογειωθεί με ασφάλεια και να κρατηθεί με ασφάλεια στον αέρα. 





Η οικογένεια του Bradley έμαθε επίσης πως δύο από τους έμπειρους αλεξιπτωτιστές, εκείνοι στους οποίους προσδένονται οι αρχάριοι, κάπνιζαν κάνναβη λίγες ώρες πριν την πτήση.


Το αεροσκάφος είχε ήδη εκτελέσει 78 πτήσεις χωρίς να έχουν προηγηθεί οι έλεγχοι ασφαλείας. Φαίνεται πως είχαν γίνει μετατροπές που το επιβάρυναν και πως οι επιβάτες κάθονταν σε λάθος θέσεις χωρίς να δένονται με τις ζώνες ασφαλείας.




Μετά το ατύχημα η εταιρεία SkyDive NZ έκλεισε για δύο εβδομάδες αλλά μετά από λίγο άνοιξε και πάλι. 


Τα στοιχεία αυτά μεγάλωσαν τον πόνο της οικογένειας. «Ο θάνατος του Bradley και των άλλων επιβαινόντων ήταν αναίτιος και θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», λέει ο πατέρας του.


«Μέχρι σήμερα δεν έχουν ασκηθεί διώξεις για την υπόθεση και όπως φαίνεται ούτε και πρόκειται. Επαφίεται στην κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας αλλά παρότι έχω γράψει στον πρωθυπουργό John Key δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε κανέναν», προσθέτει.




Ο Chris και η σύζυγός του ήξεραν τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε ο γιος τους όταν έφυγε το Φεβρουάριο του 2010. Μάζευε πολύ καιρό χρήματα για το ταξίδι αυτό με τη Hayley, με την οποία ήταν ήδη τέσσερα χρόνια μαζί.


Το ταξίδι άρχισε από το Παρίσι το Φεβρουάριο του 2010 και θα τελείωνε το Δεκέμβριο, όταν το ζευγάρι θα επέστρεψε στη Βρετανία από τη Νότια Αμερική εγκαίρως για το δείπνο των Χριστουγέννων.




Ο Chris και η Kathy είχαν τους ενδοιασμούς τους. «Αλλά δεν μπορείς να βάλεις τα παιδιά σου σε μία φούσκα για να τα προστατέψεις», λέει η Kathy.


Στα τέλη Αυγούστου το ζευγάρι έφτασε στη Νέα Ζηλανδία. Οι γονείς, ο Chris και η Kathy ανακουφίστηκαν που ο γιος τους και η Hayley άφηναν πίσω τους περιοχές όπως η Καμπότζη και η Ταϊλάνδη και έφταναν σε ένα πιο ασφαλές μέρος.




Ωστόσο η μητέρα του Bradley θυμάται πως είχε ένα αίσθημα ανησυχίας που δεν υποχωρούσε. «Ένιωθα έντονα την ανάγκη να του μιλήσω. Πρέπει να ήταν η έκτη αίσθηση που μου έλεγε πως κάτι δεν πήγαινε καλά», λέει.  




newsbeast