24/5/12

Με απεργία διαρκείας απειλούν οι εργαζόμενοι στο μετρό

Με απεργία διαρκείας μετά τις εκλογές και την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων απειλούν οι εργαζόμενοι στο μετρό, αν όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ.
(Σταθερές Συγκοινωνίες) δεν υλοποιήσει την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία τους δικαιώνει σχετικά με τις περικοπές που είχαν γίνει στις αποδοχές τους.

Το θέμα χρονολογείται από το 2010 όταν σε εφαρμογή των επιταγών του πρώτου μνημονίου, έγιναν περικοπές μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους και στις ΔΕΚΟ.
Όμως η τότε ΑΜΕΛ δεν ήταν ΔΕΚΟ αλλά Ανώνυμος Εταιρεία του Δημοσίου.
Ωστόσο οι περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων έγιναν κανονικά.

Τα σωματεία προσέφυγαν στη δικαιοσύνη με το αιτιολογικό ότι κακώς τους έγινε η περικοπή στους μισθούς.
Το δικαστήριο πριν από λίγες μέρες εξέδωσε την απόφασή του, με την οποία στην ουσία τους δικαιώνει.
Όμως η απόφαση αυτή είναι πρωτόδικη και η σημερινή εταιρία ΣΤΑ.ΣΥ., στην οποία έχει ενταχθεί η πρώην ΑΜΕΛ (Εταιρία Λειτουργίας του Μετρό) έχει το δικαίωμα προσφυγής στο εφετείο.
Οι εργαζόμενοι με την απειλή των απεργιακών κινητοποιήσεων, στην ουσία στέλνουν ένα μήνυμα στην ηγεσία της ΣΤΑΣΥ, να μην προσφύγει στο εφετείο και να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους όπως αυτά προκύπτουν από την απόφαση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή αφορά περίπου 1500 εργαζόμενους στην πρώην ΑΜΕΛ, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά (από τις περικοπές των μισθών τους) περίπου 3.000 ευρώ ο καθένας.





 Πηγή: ΑΠΕ