Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί ο μαραθώνιος των συνεδριάσεων του Euroworking Group (EWG), που ξεκινάει σήμερα, Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι. Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της ομάδας που προετοιμάζει το Eurogroup, θα συζητηθούν η έκθεση της τρόικας αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ επί τάπητος θα τεθούν και το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας έως το 2016, καθώς και το πώς θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν και τα θέματα της ενίσχυσης της εποπτείας της εφαρμογής του Μνημονίου και των αλλαγών στους όρους λειτουργίας του ειδικού λογαριασμού που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και έχει δημιουργηθεί για να αποπληρώνεται το δημόσιο χρέος. Η Γερμανία πιέζει για αλλαγές που επί της ουσίας θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας. Η Ελλάδα δεν δέχεται όλους αυτούς τους όρους και το ποιοι τελικά θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία θα φανεί έως την επόμενη Τρίτη.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, την Πέμπτη θα ξεκινήσει απλώς η συζήτηση μεταξύ των συμβούλων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και την Δευτέρα με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί όλα την Τρίτη και να επικυρωθεί η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο από τους ίδιους τους υπουργούς σε ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα (ενδεχομένως την Τετάρτη). Ενδεικτικό της κρισιμότητας των EWG αυτών των ημερών, είναι ότι στην ατζέντα βρίσκεται μόνο το θέμα της Ελλάδας.
Στελέχη με γνώση των συζητήσεων αναφέρουν ότι η συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα έχει κλείσει (με μία εκκρεμότητα την οριστικοποίηση των συντελεστών στην φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων – ελεύθερων επαγγελματιών), ενώ εκτιμάται ότι έως την ερχόμενη Τρίτη θα επέλθει οριστική συμφωνία και για τα διαρθρωτικά μέτρα (υπάρχουν κάποιες διαφορές ακόμα στις εργασιακές αλλαγές).
Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες αξιωματούχοι της ελληνικής πλευράς και της τρόικας εξετάζουν σειρά σεναρίων για να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και για τη βιωσιμότητα του χρέους. Για το πρώτο (υπολογίζεται περίπου στα 25 δισ ευρώ έως το 2016), υπό εξέταση βρίσκεται πρόταση που προβλέπει την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με χρεόγραφα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕFSF), ώστε στη συνέχεια το EFSF να έρθει σε συμφωνία με την Ελλάδα για μετακύλιση του χρόνου αποπληρωμής τους. Πρόκειται για ομόλογα ύψους περίπου 20 δισ ευρώ έως το 2016 και συνολικά 41 δισ ευρώ, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.
Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξετάζεται να αλλάξει ο όρος που προβλέπει ότι θα πρέπει να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και να συμφωνηθεί ότι θα πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2022, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και σενάρια για πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα.
Πηγή: Καθημερινή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου