7/10/12

Προεδρικές εκλογές σήμερα στη Βενεζουέλα

Να αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα κάλεσε «όλους τους πολιτικούς παράγοντες», ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη χώρα.

«Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολιτικούς φορείς, της αριστεράς, της δεξιάς και του κέντρου να προετοιμαστούμε συναισθηματικά και να αποδεχθούμε τα αποτελέσματα της Κυριακής», δήλωσε από το προεδρικό μέγαρο , ο απερχόμενος πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος για μια θητεία έξι ετών.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, «ο κόσμος δεν θα καταρρεύσει για κανέναν» είπε ο Τσάβες, μετά από τη συνάντησή του με τον Κάρλος Αλβάρεζ, τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας σαράντα μελών της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής (UNASUR), που θα παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία.

Αν και οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης έως και μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές έδιναν πλειοψηφία στην πρόθεση ψήφου υπέρ του Τσάβες, ο αντίπαλός του Ενρίκε Καπρίλες, εμφάνισε σημαντική ανάκαμψη, μειώνοντας τη διαφορά από τον Τσάβες.

«Είμαι σίγουρος ότι όλα θα γίνουν ειρηνικά και ότι οι βασικοί πολιτικοί παράγοντες θα αναγνωρίσουν τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE)», τόνισε ο Τσάβες.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι σκοπεύει «να μην αναγνωρίσει τη νίκη του λαού».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της UNASUR, Καρλος Αλβάρεζ, δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την συμπεριφορά των πολιτών την ημέρα των εκλογών.

Όπως είπε η διαφάνεια και η αξιοπιστία του εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας βασίζονται στις ηλεκτρονικές κάλπες.

«Ζητήσαμε οι κύριοι υποψήφιοι, τα κόμματα και οι πολιτικοί ηγέτες να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα που θα δώσει το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο» ανέφερε ο Αλβάρεζ.
 
 
πηγη:protothema

Αντιδράσεις: