11/3/10

Έπιαναν τα παιδιά με δίχτυα και τα έσφαζαν


ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ύψιστου συναγερμού τέθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας μετά τις συγκρούσεις μεταξύ εθνοτήτων που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 500 ανθρώπους, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά που σφαγιάστηκαν με μαχαίρια από μέλη...
συμμοριών. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν κυρίως στην Κεντρική Νιγηρία τα ξημερώματα της Κυριακής όταν ομάδες ενόπλων εισήλθαν σε αρκετά χριστιανικά χωριά κοντά στην πόλη Τζος. Άρχισαν να πυροβολούν για να βγάλουν τον κόσμο από τα σπίτια και όσους προσπάθησαν να φύγουν για να σωθούν τους έπιασαν με δίχτυα για ψάρια ή παγίδες για ζώα.

«Σημειώθηκε επίθεση στο Ντόγκο Ναχάουα», ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης. «Οι άνθρωποι δολοφονήθηκαν κατά δεκάδες, οι περισσότεροι ήταν γυναίκες και παιδιά, ορισμένα μωρά μικρότερα του ενός έτους. Πολλά σπίτια πυρπολήθηκαν, τώρα σε κάποιες περιοχές τα χωριά ερήμωσαν».

Κανένας ζωντανός
Μέλος οργάνωσης που προσέφερε βοήθεια δήλωσε στο ΒΒC ότι πήγε στα χωριά Ζοτ και Ντόγκο Ναχάου και κατέγραψε 77 θύματα. «Είδαμε κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους που δεν μπορούσαν να τρέξουν. Αυτοί σφαγιάστηκαν πρώτοι», είπε και προσέθεσε ότι στο χωριό Ζοτ δεν έμεινε κανένας ζωντανός. Οι ένοπλοι έβαλαν φωτιά σε δεκάδες σπίτια για να αποτελειώσουν όσους βρίσκονταν κρυμμένοι σε αυτά.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι επιθέσεις γίνονται ως αντίποινα για τις βίαιες συγκρούσεις που είχαν γίνει στην πόλη Τζος μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων τον Ιανουάριο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 300 ανθρώπων και τον εκτοπισμό χιλιάδων άλλων. Ο Γκούντλακ Τζόναθαν που εκτελεί χρέη προέδρου της χώρας έθεσε σε κόκκινο συναγερμό τις ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες διέταξε να καταλάβουν στρατηγικές θέσεις προκειμένου να εμποδίσουν την επέκταση των εχθροπραξιών.

Ωστόσο, όσοι κάτοικοι επέζησαν κατηγορούν τους τοπικούς αξιωματούχους ότι δεν έκαναν τίποτα για να τους προστατεύσουν, καθώς επί τέσσερις ώρες ακούγονταν πυροβολισμοί αλλά ούτε ένας αστυνομικός δεν πλησίασε τα χωριά που δέχθηκαν τις επιθέσεις.

anatolikiattikinews