19/3/10

Νέες επενδύσεις στη Νιγηρία σχεδιάζει η Coca Cola 3E

Τις δραστηριότητες στη Νιγηρία,  την χώρα που αποτέλεσε την αρχή για τη δημιουργία του κολοσσού της Coca Cola 3E, σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω ο ελληνικός όμιλος.

Στόχος είναι να επεκταθούν οι υφιστάμενες εργοστασιακές εγκαταστάσεις εμφιάλωσης και να λανσαριστούν νέα προϊόντα, όπως αποκάλυψε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Jim Lafferty, διευθύνων σύμβουλος της Nigeria Bottling Company (NBC), στην οποία η Coca Cola 3E μετέχει με ποσοστό 66%. Η NBC θέλει έτσι να καλύψει την αύξηση της ζήτησης αλλά και να «πιάσει» τον παλμό τις αγοράς και τις απαιτήσεις των καταναλωτών για νέες γεύσεις.

Οι εν λόγω επενδύσεις πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μέσω δανεισμού αλλά και των υπαρχόντων ταμειακών ροών της εταιρείας. Η Coca Cola 3E λειτουργεί σήμερα 13 εργοστάσια στη Νιγηρία.

Ο διευθύνων σύμβουλος  της NBC ανέφερε σε διεθνή πρακτορεία ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης στη Νιγηρία, αν αναλογιστεί κανείς το «χαρτοφυλάκιο» προϊόντων της εταιρείας σε σχέση με τις αναπτυγμένες χώρες.

Η Νιγηρία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά το 2009 από άποψη όγκου πωλήσεων σε όλες τις αναδυόμενες αγορές που δραστηριοποιείται σε Coca Cola 3Ε, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6% στις 175,8 εκατ. μονάδες (8,5% του συνολικού όγκου). Τα αποτελέσματα αυτά αντικατοπτρίζουν την ισχυρή ανάπτυξη πωλήσεων που υπάρχει στις κατηγορίες του νερού (ανθρακούχο και μη), ενώ πτώση καταγράφεται στους χυμούς.

Μετά την πλήρη αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών και της δυναμικότητας παραγωγής από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Μπενίν το 2008, ο ελληνικός όμιλος αναμένει ισχυρή επανάκαμψη και στην κατηγορία των χυμών. Ο ίδιος εξέφρασε την βεβαιότητα για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας, αναμένοντας ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης από την σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης και την στροφή του νεανικού κυρίως κοινού στα είδη αναψυκτικών.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι η Coca Cola 3E λειτουργεί σήμερα 13 εργοστάσια στη Νιγηρία, εφοδιάζοντας περισσότερα από 200.000 σημεία πώλησης. Η Nigerian Bottling Company Ρlc λειτουργεί στη Νιγηρία από το 1951 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα.

Πηγή:capital