7/3/10

world guiness records

Bραβείο Γκίνες για τους μεγαλύτερους παγκοσμίως χαυλιόδοντες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του βραβείου Γκίνες για τους μεγαλύτερους παγκοσμίως χαυλιόδοντες μήκους 5.02 μέτρων από μαστόδοντα 3 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκε στην περιοχή Μηλιά του νομού Γρεβενών.
Το νέο ρεκόρ ανέτρεψε το προηγούμενο που έχει καταγραφεί στην περιοχή το 1997, από την ίδια ανασκαφική ομάδα παλαιοντολογικών ανασκαφών του Α.Π.Θ., με χαυλιόδοντα μήκους 4.39 μ. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Βουλευτής και τ. υπουργός κ. Χ. Φώλιας, ο Νομάρχης Γρεβενών κ. Δ. Κουπτσίδης, ο Δήμαρχος Ηρακλεωτών και Πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μηλέας κ. Αθ. Καραγιάννης, ο εκπρόσωπος του Α.Π.Θ., Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, κ. Ι. Παπαδογιάννης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., κ. Σπ. Παυλίδης, ο συνεργάτης των παλαιοντολογικών ανασκαφών του 2007 κ. Dick Mol καθώς και η Αν. Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Ευαγγελία Τσουκαλά. Επίσης, αναγνώστηκε μήνυμα του Βουλευτή Καστοριάς κ. Φ. Πετσάλνικου. Το ρεκόρ Γκίνες αποδόθηκε στη «Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς» όπου φυλάσσονται τα ευρήματα. Το βραβείο παρέδωσε η εκπρόσωπος της Guinness World Records στην Ελλάδα, κ. Τζένη Καραμποΐκη στο Νομάρχη Γρεβενών κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη.
Η ομάδα φοιτητών με τους συνεργάτες και η επικεφαλής της ανασκαφής κ. Τσουκαλά τιμήθηκαν με ειδικό έπαινο από τον Κοσμήτορα κ. Ι. Παπαδογιάννη, τον Πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας κ. Σπ. Παυλίδη καθώς και από το Νομάρχη Γρεβενών κ. Δ. Κουπτσίδη.