22/4/10

12.000 ξέμειναν στην Κρήτη, άλλοι τόσοι δεν ήρθαν


Δώδεκα χιλιάδες περίπου επιβάτες, με προορισμό κυρίως χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης έχουν ξεμείνει σε Ηράκλειο και Χανιά, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων από την ηφαιστειακή τέφρα, που πλήττει πλέον και τη χώρα μας. Το αισιόδοξο σενάριο που έλεγε ότι η Ελλάδα μπορεί να τη γλίτωνε από το… μένος του ηφαιστειακού νέφους που έχει προκαλέσει μπλακ-άουτ στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, τελικά δεν υπερίσχυσε, καθώς εκατοντάδες είναι οι πτήσεις που έχουν ακυρωθεί και στη χώρα μας από την προηγούμενη Πέμπτη. Χιλιάδες επιβάτες με προορισμό κυρίως χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης παραμένουν εγκλωβισμένοι, χωρίς να είναι σαφές πότε θα μπορέσουν να αναχωρήσουν από τα ελληνικά αεροδρόμια, καθώς παραμένει κλειστός ο εναέριος χώρος δεκάδων ευρωπαϊκών χωρών.

Ετσι, για ακόμη μία ημέρα, άδεια παραμένουν τα αεροδρόμια Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» και Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», με τους επιβάτες να προσδοκούν την ημέρα που φτάσουν στον προορισμό τους. Οι επισκέπτες του νησιού μας παραμένουν στα ξενοδοχεία τους μέχρι να τους ειδοποιήσουν οι τουριστικοί πράκτορές τους με γραπτή ανακοίνωση από το αεροδρόμιο. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν προς Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώνονται από τους διαδικτυακούς τόπους των αεροδρομίων της χώρας που βρίσκονται.
Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με μετεωρολόγους και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Εναέριας Κυκλοφορίας, Eurocontrol, η οποία ανακοίνωσε ότι μόνο το 30% των πτήσεων πραγματοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα, στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η ολλανδική αεροπορική εταιρία KLM ανακοίνωσε ότι ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι ασφαλής, όπως έδειξαν οι επιθεωρήσεις των αεροσκαφών που έκαναν εννέα δοκιμαστικές πτήσεις.
Εκτός, όμως, από την KLM, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες ασκούν πιέσεις στις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας, ζητώντας επανεξέταση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, καθώς το κόστος από τις ακυρώσεις πτήσεων ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα ταλαιπωρούνται και εκατομμύρια ταξιδιώτες.
Οι Βρυξέλλες, πάντως, προσπαθούν να ανοίξουν ασφαλείς διαδρόμους στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο που έχει παραλύσει για πέμπτη ημέρα σήμερα, καθώς οι πιέσεις κλιμακώνονται, ενώ οι υπουργοί Μεταφορών της Ε.Ε. πρόκειται να εξετάσουν την κατάσταση μέσω τηλεδιάσκεψης, πιεζόμενοι από τις αεροπορικές εταιρίες, που κρίνουν υπερβολικά τα περιοριστικά μέτρα.

Η εξέλιξη του φαινομένου
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου της έκλυσης της ηφαιστειακής τέφρας. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΜΥ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα μετεωρολογικά δεδομένα και σε συνδυασμό με τα στοιχεία που προέρχονται από διαπιστευμένους διεθνείς Οργανισμούς, το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο εκτιμά ότι σήμερα, Τρίτη, και αύριο, Τετάρτη, στη Βορειοδυτική και Κεντρική Ευρώπη, την Ιταλία και τα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι, οι οποίοι ενδεχομένως να μεταφέρουν ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία προς την περιοχή μας.
Από μεθαύριο, Πέμπτη, οι άνεμοι στην κεντρική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς και οι όποιες ποσότητες τέφρας φτάσουν τελικά στην περιοχή μας θα απομακρυνθούν από τη χώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Χωρίς αεροπλάνα
Ισως όμως θα πρέπει να συνηθίζουμε την ιδέα ότι κατά καιρούς θα ζούμε χωρίς αεροπλάνα, αφού τα επόμενα χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες οι αερομεταφορές είναι πιθανό περιοδικά να αποδιοργανώνονται από ανάλογες ηφαιστειακές εκρήξεις στην Ισλανδία, με αυτήν που ήδη κρατά ομήρους εκατομμύρια επιβάτες σε όλη την Ευρώπη -και όχι μόνο-. Ορισμένοι γεωλόγοι και ηφαιστειολόγοι δεν αποκλείουν ότι το ηφαίστειο Εϊγιαφιέλ, που τώρα μας ταλαιπωρεί με το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας του, δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο. Αντίθετα, μπορεί να γίνει συνηθισμένο θέαμα στο μέλλον. Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η περιοχή της Ισλανδίας, η οποία ήταν ούτως ή άλλως ανέκαθεν ιδιαιτέρως ενεργή από γεωλογική άποψη, εισέρχεται πια σε μια ακόμα πιο δραστήρια φάση, που θα περιλαμβάνει περισσότερες εκρήξεις ηφαιστείων, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι πολύ μεγάλες (σαφώς μεγαλύτερες από αυτήν του ηφαιστείου Εϊγιαφιέλ).

Γυαλί σε κινητήρα…
Γυαλί από την ηφαιστειακή τέφρα της Ισλανδίας βρέθηκε να έχει συσσωρευτεί στους κινητήρες ενός μαχητικού αεροσκάφους F-16 του ΝΑΤΟ, δήλωσε χθες ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας τους φόβους για τον κίνδυνο που αποτελεί για τα αεροπλάνα η ηφαιστειακή τέφρα.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»
Σε ετοιμότητα βρίσκονται τo ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία παρακολουθούν σε 24ωρη βάση την εξέλιξη του φαινομένου του νέφους ηφαιστειακής τέφρας που, προς το παρόν, δεν επηρεάζει την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο νέφος «δεν προκαλεί μείζονα προβλήματα υγείας», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι για την ελληνική επικράτεια μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι, εφόσον υπάρξει ανάγκη λήψης μέτρων, οι πολίτες θα ενημερωθούν εγκαίρως.

Ο τουρισμός
Μεγάλα ερωτηματικά αλλά και αγωνία στους τουριστικούς παράγοντες του Ηρακλείου προκαλούν οι ακυρώσεις των πτήσεων τσάρτερ από τις χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης προς το νησί μας, τις επόμενες ημέρες. Ολοι… προσεύχονται να μη συνεχιστεί η απαγόρευση των πτήσεων, με το σκεπτικό ότι ενδέχεται τελικά να υπάρξουν ακυρώσεις πακέτων για διακοπές στην Κρήτη, αφού οι Ευρωπαίοι, κυρίως από Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία, τελικά αναβάλλουν τις διακοπές τους λόγω των αδειών που έχουν πάρει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στο μεταξύ, τρία μεγάλα τετράστερα ξενοδοχεία γνωστής αλυσίδας, σε Γούβες Λυγαριά και Ρέθυμνο, με 1.500 περίπου Γάλλους τουρίστες, αν και θα έπρεπε ήδη να έχουν αναχωρήσει για την πατρίδα τους, συνεχίζουν να φιλοξενούνται από τα τρία ξενοδοχεία, και να παρέχεται διατροφή, ενώ ο ξενοδοχειακός όμιλος επιχειρεί να καλύψει τα πρόσθετα έξοδα από τον τουρ οπερέιτορ. Η εξέλιξη αυτή σαφώς και έχει ικανοποιήσει τους Γάλλους, οι οποίοι ήδη κάνουν λόγο για την κρητική φιλοξενία, πράγμα που σαφώς λειτουργεί θετικά για το τουριστικό μας προϊόν. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλα παράπονα με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον για το πώς τα ξενοδοχεία της Κρήτης συνεχίζουν να φιλοξενούν τους εγκλωβισμένους τουρίστες με ιδία έξοδα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει δεχθεί παγκοσμίως ο τουρισμός από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα ήδη για αυτούς που φιλοξενούν τουρίστες στις ξενοδοχειακές τους μονάδες, αναφέρει επίσης τουριστικό στέλεχος της Κρήτης.
Σε σχέση τώρα με τους ίδιους τους τουρίστες στα ξενοδοχεία, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, γιατί ο προϋπολογισμός των διακοπών τους έχει εξαντληθεί, σημειώνεται ότι ψωνίζουν από τα καταλύματά τους με πιστωτικές κάρτες σε μειωμένες όμως τιμές, κάτι που επίσης σχολιάζεται θετικά από τους ίδιους.
Τέλος, χθες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, πτήση τσάρτερ από τις εξωτικές Μαλβίδες -νοτιοδυτικά του Ινδικού- με Γάλλους τουρίστες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και από εκεί η πτήση συνέχισε στο Ακτιο. Οι ταλαιπωρημένοι Γάλλοι πέρασαν στην Ιταλία ακτοπλοϊκώς και από εκεί με λεωφορεία οδεύουν στις πόλεις που διαμένουν.

Περιορισμένη η ζημιά στον τουρισμό των Χανίων
Περιορισμένη, σύμφωνα με τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες του Νομού Χανίων, είναι η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής από το «μπλακ-άουτ» στις αερομεταφορές, λόγω της ηφαιστειακής τέφρας της Ισλανδίας.
Εως σήμερα, πάντως, υπολογίζεται ότι από την έναρξη του φαινόμενου της ηφαιστειακής τέφρας, περίπου 4.000 επιβάτες, κυρίως από Σκανδιναβικές χώρες, που είναι και οι παραδοσιακοί επισκέπτες του νομού, δεν κατάφεραν να πετάξουν από και προς τα Χανιά. Ωστόσο, χθες το μεσημέρι αναχώρησε από το αεροδρόμιο Χανίων πτήση τσάρτερ με προορισμό την Κοπεγχάγη.
www.tolmi.gr