22/4/10

Ντροπή- Ζητούν 7.000.000 ευρώ από 67.000 αγρότες

Φωτιές ανάβει και φέτος η ΠΑΣΕΓΕΣ, μετά την κίνησή της να δημοσιοποιήσει τον τιμοκατάλογο για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, την ώρα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του τόνισε ότι όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ως 10.000 ευρώ θα απαλλαχθούν από αυτό το χρέος.
Μια απόφαση η οποία έρχεται να ξυπνήσει μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος στον αγροτικό κόσμο του Νομού Ηρακλείου, ο οποίος είχε ξεσηκωθεί μετά από την αδικία της περσινής περιόδου και το μπάχαλο ανάμεσα στις αρμόδιες Υπηρεσίες και τις Ενώσεις, με θύματα βέβαια τους ίδιους τους 67.000 και πλέον παραγωγούς του νομού.
Πριν λίγες ημέρες, η κυρία Κατερίνα Μπατζελή επισήμανε ότι το υπουργείο θα αναλάβει την πληρωμή του κόστους των αγροτών. Και όμως, η ΠΑΣΕΓΕΣ απέστειλε στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών το τιμολόγιο ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, με βάση το οποίο θα γίνουν οι πληρωμές, με τις χρεώσεις μάλιστα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να κυμαίνονται μεταξύ 55 και 150 ευρώ (+ΦΠΑ)!
Οι αγρότες από σήμερα καλούνται να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους και όλοι ελπίζουν η νέα αυτή γκάφα να μην ισχύσει τελικά. Γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν.
«Ζητήσαμε το κοστολόγιο αυτό να καλύπτεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τουλάχιστον για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, όπως προτίθεται να το καλύψει. Δηλαδή, να δοθούν από την πλευρά του τα 50 ευρώ ( συν ΦΠΑ) για αυτούς τους αγρότες με δικαιώματα ως 10.000 ευρώ και για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ ως 5.000 ευρώ.
Ενώ λοιπόν το υπουργείο έδωσε τη συγκατάθεσή του, βλέπουμε τώρα την ΠΑΣΕΓΕΣ να εκδίδει αυτό τον πίνακα, βάσει του οποίου οι Ενώσεις θα πληρώνονται από τους παραγωγούς» αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, ο οποίος συνεχίζει, λέγοντας πως μέχρι και την έκδοση του περιβόητου πίνακα, τα δεδομένα ήταν συγκεκριμένα.
«Τα υπόλοιπα είναι τερτίπια άλλων, με στόχο τους αγρότες, αφού μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το υπουργείο θα έκανε κατάθεση στους λογαριασμούς των αγροτών και αυτά τα χρήματα έπειτα θα μεταφέρονταν αυτόματα στα ταμεία κάθε Οργάνωσης» λέει με καυστικό τρόπο ο κ. Σπυριδάκης.
Μέσα στο πλαίσιο της… ανοργανωσιάς που διακρίνει το σύστημα και στον Αγροτικό τομέα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου λέει ότι οι αγρότες μπορούν να σπεύδουν και στην υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να κάνουν τις δηλώσεις τους χωρίς χρέωση.
Ουσιαστικά, όμως, πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Σπυριδάκη, κατευθύνει τους αγρότες προς τις Ενώσεις, αφού τα κριτήρια που θέτονται, αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών. Πέρα βέβαια από το γεγονός ότι, αν κάποιος πάει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι πιθανό οι Ενώσεις έπειτα να του δημιουργήσουν πρόβλημα, αποφεύγοντας να του παράσχουν τις απαραίτητες Υπηρεσίες. Κάτι που όλοι φυσικά απεύχονται.
«Οσοι δεν έχουν εκκρεμότητες με το ΟΣΔΕ, με την κτηνοτροφική δήλωση, με την εξισωτική ή με άλλα περιβαλλοντικά κωλύματα και όσοι δεν έχουν αλλαγές με το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι εκείνοι που μπορούν να σπεύδουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις δηλώσεις τους. Πρακτικά, όμως, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που πληρούν αυτά τα κριτήρια είναι ελάχιστοι» καταλήγει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ.
www.tolmi.gr