25/6/11

12 εκατ. έσοδα από τους εφοπλιστές - 50 από τα παράβολα των μεταναστών!

Την ώρα που οι Έλληνες εφοπλιστές κατέχουν το 16% του παγκόσμιου εφοπλιστικού στόλου, πληρώνουν 12 εκατ. ευρώ φόρους όλοι μαζί, ενώ μόνο από το παράβολο που παίρνει από τους μετανάστες το κράτος, προκύπτουν έσοδα 50 εκατ. ετησίως, υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ζήτημα των 44 φοροαπαλλαγών για τους πλοιοκτήτες ποντοπόρων, κάνοντας λόγο για φοροασυλία εφοπλιστών.
Ζητεί μάλιστα την κατάργηση φοροαπαλλαγών για τους εφοπλιστές, καθώς σε μισθωτούς και συνταξιούχους περικόπτονται οι φοροαπαλλαγές. Επισημαίνει ο Αλ. Τσίπρας ότι σε κανένα προϋπολογισμό δεν υπάρχει ποσοτικοποίηση των εσόδων που το Δημόσιο χάνει εξαιτίας των φοραπαλλαγών και ρωτά με ποιο τρόπο η κυβέρνηση υπολογίζει τα οφέλη για τα δημόσια έσοδα από αυτές τις φοροαπαλλαγές.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει ότι από το 1975 έχουν απαλλαγεί από τον φόρο εισοδήματος τα εισοδήματα από πλόες ποντοπόρων πλοίων και έκτοτε επιβάλλεται φόρος ανάλογα με την ηλικία των πλοίων και την ολική χωρητικότητά τους σε κόρους. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των φοροαπαλλαγών είναι: ενώ η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, τα φορολογικά έσοδα από την ναυτιλία για το έτος 2011 προβλέπεται να είναι μικρότερα ακόμα και από τα έσοδα μέσω των παραβόλων των μεταναστών. Συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπονται 12 εκατ. ευρώ φόρος πλοίων και 50 εκατ. ευρώ από τα παράβολα των μεταναστών.