6/6/11

“Κυριακή της οργής”: Βούλιαξε η Ελλάδα από το κύμα των “αγανακτισμένων”.

Περισσότεροι από 500.000 αγανακτισμένοι πολίτες κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, από τα Προπύλαια έως του Στύλους τους Ολυμπίου Διός και από την Κολοκοτρώνη έως τη Φιλελλήνων. Παράλληλα πολλές ήταν καταγγελίες για λεωφορεία που παρεμποδίστηκαν στην πορεία τους προς της πρωτεύουσα, κυρίως στα διόδια της Ελευσίνας.
Η αστυνομία είχε περικυκλώσει το κτίριο της Βουλής, που εκτείνεται από τον Άγνωστο Στρατιώτη ωςτην πλατεία Ρηγίλλης και από το τέλος του Εθνικού Κήπου στο Παναθηναϊκό Στάδιο ωςτο Ζάππειο. Κλούβες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την πρόσβαση από τον Ευαγγελισμό προς το Σύνταγμα στη συμβολή της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Κουμπάρη, ενώ ειδικά υψηλά κιγκλιδώματα έκλεισαν την οδό Ακαδημίας στο ύψος της Κανάρη. Μάλιστα στην οδό Κουμπάρη, προκειμένου να εμποδιστεί η διέλευση ατόμων έπεσαν και κάποια δακρυγόνα, τα οποία όμως δεν σταμάτησαν τον κόσμο που έσπασε τον κλοιό των αστυνομικών και τους πετούσε μπουκάλια.
Η συγκέντρωση των πολιτών ήταν μεγαλειώδης και ηχηρή, και δύσκολα θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη τόσο από τους Έλληνες πολιτικούς, όσο και από τους Ευρωπαίους δανειστές και εταίρους μας.
Πρωτοφανής ήταν και η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, με τους διαδηλωτές να ξεπερνούν τις 15.000, ενώ μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις, τη στιγμή που διαδηλώσεις των Ευρωπαίων δεν φαίνεται να είχαν την ίδια επιτυχία, ενώ οι Ισπανοί παραδέχτηκαν τη μοναδική σε έκταση  και παλμό αντίδραση των Ελλήνων που ξεπέρασε τη δική τους.