17/5/12

Economist: Ο ελληνικός αγώνας δρόμου

Καυστικό κι αφιερωμένο για μια ακόμα εβδομάδα είναι το εξώφυλλο και το κύριο άρθρο του βρετανικού οικονομικού περιοδικού Economist. Σε ένα σκίτσο του Ντέρεκ Μπέικον το γνωστό για τον φελγαμτικό τρόπο γραψίματός του, αλλά και για τον ευρωσκεπτικισμό του, περιοδικό απεικονίζει έναν λαμπαδηδρόμο που φορά την ελληνική σημαία να καίει ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ.

Ο τίτλος του θέματος, που πραγματεύεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, συνδυάζοντας τη σημερινή «παράδοση» της Ολυμπιακής Φλόγας από την Ελλάδα στο Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνας του 2012 είναι: «The Greek run», «Ο ελληνικός αγώνας δρόμου», σε ελεύθερη απόδοση. Στον υπότιτλο του κύριου άρθρου του περιοδικού διαβάζουμε: «Δεν είναι καλή ιδέα για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Αλλά είναι ώρα να ετοιμάζεται για την έξοδό της».


Ο αρθρογράφος που δεν υπογράφει τα αναφερόμενα στο άρθρο του, συνεχίζει με ένα λογοπαίγνιο. Κάνει λόγο για «GREXIT», λέξη η οποία προέρχεται από τα αρχικά της Greece (Ελλάδα) και της Exit (έξοδος). Αυτός ο όρος, λοιπόν, τον οποίο ο ίδιος ο αρθρογράφος τον χαρακτηρίζει «άσχημο», θα είναι σύμφωνα με τον δημοσιογράφο η «ακόμα πιο άσχημη πραγματικότητα: Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη». «Αν οι ελληνικές τράπεζες υποφέρουν μαζικά, όσο οι καταθέτες αποσύρουν τα ευρώ τους από φόβο αναγκαστικά θα μετατραπούν σε δραχμές, (και τότε) οι μοίρα της Ελλάδας θα καθοριστεί ακόμα νωρίτερα», προσθέτει το περιοδικό.


Παράλληλα, τονίζεται ότι αν τελικά εκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωθυπουργία της χώρας ο οποίος διατείνεται πως «θα αποκηρύξει» το ελληνικό «πακέτο διάσωσης» που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ. Με δεδομένη την άκαμπτη στάση τους και κυρίως της Γερμανίας, οι παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θα κοπεί κι έτσι, επισημαίνει το περιοδικό, «θα είναι δύσκολο να δει κάποιος την Ελλάδα να παραμένει στο ευρώ».


Επιπλέον, ο αρθρογράφος επισημαίνει το ντόμινο εξελίξεων που θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και για τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εντός ευρωζώνης. Το ίδιο λογοπαίγνιο με την λέξη «exit» και για τις Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία. «Ας ξεκινήσουμε από τους Έλληνες . Οι περισσότεροι από αυτούς θέλουν να ξεφορτωθούν τις πολιτικές λιτότητας τις οποίες κατηγορούν για τα δεινά τους», επισημαίνεται, αλλά ταυτόχρονα διευκρινίζεται ότι η λιτότητα είναι αναπόφευκτη για την Ελλάδα, είτε παραμείνουν, είτε εγκαταλείψουν το ευρώ. Επίσης, τονίζεται ότι όταν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ θα πρέπει να εφευρεθούν νέοι «ισχυρότεροι μηχανισμοί».

 Δυστυχώς, όμως, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, «πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις» είναι άγνωστες λέξεις στην ελληνική πολιτική ζωή, ενώ αναδεικνύεται το γεγονός του κινδύνου όχι μόνο της «απέλασης από την ενιαία αγορά, αλλά ίσως και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση». Μάλιστα, γίνεται παραλληλισμός με την ευρωπαϊκή απομόνωση στην οποία τέθηκε η Ελλάδα την επταετία της Χούντας, παίρνοντας «μια πρώτη γεύση» από την «αυξανόμενη δύναμη του Νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής». Η απομόνωση αναφέρει το περιοδικό θα οδηγήσει σε χρεοκοπία της Ελλάδας, γεγονός που «θα κοστίσει πολλά χρήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, επιχειρήσεις και φορολογουμένους. Και αυτό χωρίς να υπολογίζεται ο κίνδυνος μετάδοσης (της κρίσης) στις ήδη αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης».

Παρόλα αυτά, ο αρθρογράφος εκφράζει «ελπίδες», αν και επιλέγει να χαρακτηρίσει τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ως «δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ». «Ένας νέος ελληνικός συνασπισμός που ορκίστηκε να τηρήσει τη συμφωνία διάσωσης θα μπορούσε στην πραγματικότητα να κερδίσει κάποια βοήθεια από την υπόλοιπη Ευρώπη. Την ίδια ώρα, με την υπόσχεση μία κοινής τραπεζικής περιφρούρησης και κάποιας μορφής Ευρωομόλογων, το ευρώ θα μπορούσε να ξεκινήσει επιτέλους να φαίνεται να μπορεί να επιβιώσει και οι κίνδυνοι μετάδοσης (της κρίσης) να απομακρυνθούν. Κι αν η Ελλάδα ήταν ένα απομονωμένο πρόβλημα, τότε θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να ιαθεί σιγά- σιγά», τονίζεται.


«Η οικονομική επαναδόμηση της Ευρώπης είναι ένα προαπαιτούμενο για να επιβιώσει το ευρώ. Η Ελλάδα φέρνει μπροστά αυτή τη στιγμή της αλήθειας. Και ακόμα οι πολιτικοί, κυρίως στη Γερμανία, δεν έχουν αποδεχθεί την κοινή λογική, ώστε να την εξηγήσουν στους ψηφοφόρους. Η προοπτική μιας ελληνικής εξόδου σημαίνει ότι οφείλουν να ξεκινήσουν να το κάνουν, και γρήγορα», καταλήγει.


Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά