21/6/10

«Σίγησαν» 1,3 εκατομμύρια κινητά


Eναν χρόνο «πίσω» πήγαν οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά το πρόσημο στις νέες συνδέσεις ήταν αρνητικό και για τις τρεις εταιρείες του κλάδου κατά το α’ τρίμηνο του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει Cosmote, Vodafone και Wind, οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου στα 19,431 εκατ., μειωμένες κατά περίπου 1,328 εκατ. σε σχέση με το τέλος του 2009. Σημειωτέον πως πριν από ένα χρόνο (τέλος Μαρτίου 2009) οι συνολικές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας ανέρχονταν σε...

19,584 εκατ.
Η μείωση των συνδέσεων δεν οφείλεται, πάντως, στην κρίση όσο στη διαδικασία ταυτοποίησης των καρτοκινητών συνδέσεων που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και οι επιπτώσεις της έκαναν την εμφάνισή τους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις εταιρείες η μείωση έρχεται από τον τομέα των καρτοκινητών συνδέσεων, ενώ στις συνδέσεις συμβολαίου υπάρχει, σε αρκετές περιπτώσεις, μία μικρή αύξηση. Για παράδειγμα, η Wind είδε τις συνδέσεις συμβολαίου της να αυξάνονται κατά 8.000 τους τρεις πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς.
Η διαδικασία ταυτοποίησης στα καρτοκινητά (σ.σ. η υποχρέωση των καταναλωτών να δηλώνουν τα στοιχεία τους για κάθε σύνδεση που χρησιμοποιούν) ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουλίου.

Διακοπή συνδέσεων
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες -βάσει νόμου- να διακόψουν την παροχή υπηρεσιών σε όλες τις συνδέσεις που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στις αρχές Νοεμβρίου, όταν και θα έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου και για τις τρεις εταιρείες, θα έχουν μία καλύτερη εικόνα για τον πραγματικό αριθμό των συνδέσεων και τα μερίδια αγοράς.

Σημειωτέον πως ο ρυθμός των ταυτοποιήσεων έχει ανέβει μεν τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένει, όμως, άγνωστο αν θα καταφέρουν οι εταιρείες του κλάδου να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις εταιρείες έχουν προσφύγει σε διαγωνισμούς και δώρα προκειμένου να δώσουν κίνητρο στους πελάτες τους να ταυτοποιήσουν τα καρτοκινητά τους, ενώ επιπλέον υπάρχουν μέχρι και κινητά συνεργεία ταυτοποίησης!

Μερίδια αγοράς
Σε σχέση με το τέλος του 2009 υπήρξαν διαφορές στα μερίδια αγοράς, με την Cosmote να κερδίζει σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα (45,35% στο τέλος Μαρτίου έναντι 44,4% στο τέλος Δεκεμβρίου).

Η Vodafone έπεσε στο 31% από 31,58%, ενώ η Wind ήταν στο 23,65% από 24,02% στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη δεδομένου ότι η Vodafone από τις αρχές του 2010 εξαπέλυσε μία εμπορική επίθεση που είχε ως στόχο να αυξήσει τα μερίδια αγοράς της, ιδίως στο κομμάτι της καρτοκινητής. Στόχος ο οποίος, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν δείχνει να έχει επιτευχθεί.


Υψηλή η διείσδυση
Το ποσοστό διείσδυσης παραμένει, σε κάθε περίπτωση υψηλό, καθώς στο τέλος Μαρτίου έφθανε στο 177,22% (με βάση ότι η τελευταία απογραφή του 2001 φέρνει τον πληθυσμό της Ελλάδας στα 10.964.200 κατοίκους). Το υψηλότερο ποσοστό είχε καταγραφεί στο τέλος του 2009 οπότε και ήταν στο 189,34%. Σημειωτέον πως πρόκειται για το ονομαστικό ποσοστό διείσδυσης, καθώς στον συνολικό αριθμό των συνδέσεων που ανακοινώνουν οι πάροχοι περιλαμβάνονται και αρκετές που χρησιμοποιούνται ελάχιστα. Επιπλέον, ένας αρκετά σημαντικός καταναλωτών έχει δύο ή και περισσότερες συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, το πραγματικό ποσοστό διείσδυσης διαμορφώνεται μεταξύ 85% και 90%.

imerisia