22/6/10

Ανακαλύφθηκε νέος πρόγονος του ανθρώπου


Σκελετός 3,58 εκατ. ετών βρέθηκε στην Αιθιοπία και τμήμα του μελετήθηκε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων. Σύμφωνα με την εκτίμηση των ειδικών, ο σκελετός ανήκει σε έναν πρώιμο πρόγονο του ανθρώπου, συγγενή της διάσημης «Λούσι», την οποία περνά κατά περίπου 400.000 χρόνια.

Το απολίθωμα ανήκει στον αυστραλοπίθηκο, το ίδιο είδος ανθρωπίδη με τη «Λούσι», και μαρτυρά ότι περπατούσε σε όρθια θέση, γεγονός που σημαίνει ότι η βάδιση στα δύο πόδια συνέβη νωρίτερα απ’ όσο πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Ο σκελετός του νέου ανθρωπίδη βρέθηκε πριν από πέντε χρόνια στην περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας. Το απολίθωμα πήρε το όνομα «Kadanuumuu», που σημαίνει «μεγάλος άνθρωπος» στην τοπική γλώσσα, αφού πρόκειται για ένα αρσενικό με ύψος κοντά σε δύο μέτρα. Η «Λούσι», που βρέθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 και χρονολογείται πριν από 3,2 εκατ. χρόνια, είχε ύψος μόνο 1 μέτρο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το νέο απολίθωμα αποκαλύπτει πολύ περισσότερα στοιχεία σε σχέση με τη «Λούσι» και επιβεβαιώνει ότι, όταν έζησε εκείνη, η όρθια βάδιση είχε επικρατήσει από καιρού.

Ο παλαιότερος ανθρωπίδης που έχει ποτέ βρεθεί, επίσης στην Αιθιοπία, είναι ο αρδιπίθηκος (Ardipithecus ramidus), που χρονολογείται πριν από 4,4 εκατ. χρόνια και είχε πιο έντονα στοιχεία πιθήκου στα χέρια και τα πόδια του, τα οποία όμως ο νέος σκελετός αυστραλοπίθηκου δεν διέθετε πια, έχοντας πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά στον σκελετό του.

Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, από τους δύο επικεφαλής της έρευνας, τον αιθιοπικής καταγωγής έφορο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ, Γιοχάνες Χαϊλέ-Σελασιέ, και τον καθηγητή παλαιοανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Kent State, Όουεν Λαβτζόι.