Η ετήσια συζήτηση σχετικά με την καθαριότητα των αττικών παραλιών, είναι τόσο συνυφασμένη με την αρχή του καλοκαιριού στο μυαλό του μέσου Αθηναίου, όσο ίσως η έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά και τα openings των clubs της Παραλιακής. Πού κολυμπάμε φέτος, που πηγαίναμε πέρυσι, τι μελέτες διαβάσαμε; Κάθε χρόνο η ανησυχία αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα με το ποσοστό των κατάλληλων για κολύμβηση παραλιών –που μειώνεται.
Τι κάνουμε λοιπόν; Συμβιβαζόμαστε με μία και καλή επαφή με τη θάλασσα στις διακοπές, άντε και κανένα Σαββατοκύριακο που θα καταφέρουμε να… αποδράσουμε; Βουτάμε στην Αττική κι ευχόμαστε να έχουμε την τύχη με το μέρος μας;
Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Φροντίζουμε απλά να ενημερωνόμαστε –κάθε χρόνο, διότι η καταλληλότητα των παραλιών, ακριβώς όπως και τα νερά τους, δεν παραμένει σταθερή– από έγκυρες πηγές, όπως το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, που εξετάζει κάθε χρόνο εξονυχιστικά, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τις παραλίες της Αττικής και δημοσιεύει μακροσκελέστατες λίστες καταλληλότητας και ακαταλληλότητας.
Φέτος, οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 Απριλίου έως τις 25 Μαΐου σε 220 παραλίες στην Αττική κατέληξαν σε 102 κατάλληλες (ή 46,36% επί του συνόλου) και 118 ακατάλληλες (το 53,64% του συνόλου).
Στις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ εξετάζονται φυσικές, χημικές και μικροβιολογικές παράμετροι –μεταξύ των οποίων οξύτητα και αλκαλικότητα, βιοχημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο, χημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο, φώσφορος και φωσφορικά, άζωτο, νιτρώδη και νιτρικά, κολοβακτηριοειδή και κολοβακτηρίδια– σε δείγματα νερού και ιζήματος που συλλέγονται από τις παραλίες της Αττικής.
Καρκίνος, δερματοπάθειες, νεοπλασίες, κολπίτιδα και σαλπιγγίτιδα είναι μερικές μόνο από τις ασθένειες που μπορούν να προκληθούν εξαιτίας της μόλυνσης των νερών. Ιδιαίτερα επικίνδυνες κρίθηκαν, μετά τις μετρήσεις, οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι το Χαλκούτσι σε ποσοστό 50%, οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 65,79%, η περιοχή από τον Πειραιά έως το Καβούρι σε ποσοστό 50%, οι παραλίες από τη Βουλιαγμένη έως το Σούνιο σε ποσοστό 46% και εκείνες από το Πέραμα έως την Κόρινθο, σε ποσοστό 80%. Ακατάλληλο κρίθηκε επίσης το 50% σε σύνολο 42 ακτών από τον Σχινιά έως το Λαύριο.
Μεταξύ των δημοφιλέστερων παραλιών που κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση λόγω του υψηλού ποσοστού κολοβακτηριδίων και εντερόκοκκων φιγουράρουν οι ακτές του Αλίμου και του Αγίου Κοσμά, η πλαζ του Αστέρα στη Γλυφάδα, το Καβούρι –με την εξαίρεση της πλαζ του Divani Palace– ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, τα Λιμανάκια και η πλαζ του ΕΟΤ στη Βάρκιζα.
Το παράδοξο που παρατηρείται, πολλές από τις παραλίες που περιλαμβάνονται τελικά στις λίστες ακαταλληλότητας του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. να έχουν βραβευθεί με γαλάζια σημαία, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιδιωτικοί φορείς που αναλαμβάνουν τις δειγματοληψίες για τη γαλάζια σημαία τις διενεργούν τον Απρίλιο, όταν οι παραλίες είναι έρημες και τα ξενοδοχεία κοντά τους άδεια.
«Παίρνουν ένα δείγμα καθημερινά, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό της κατάστασης. Διότι για να είναι ένα δείγμα αξιόπιστο θα πρέπει οι δειγματοληψίες να γίνονται διαφορετικές ώρες, να λαμβάνονται δείγματα νερού στην επιφάνεια, στα 5 εκατοστά, στα 30 εκατοστά και στο ίζημα. O Απρίλιος δεν είναι μήνας αιχμής για τις παραλίες και επιπλέον τα ξενοδοχεία είναι άδεια. Θα πρέπει ακολούθως να εξετάζονται οι βιολογικοί καθαρισμοί και να διαπιστώνεται εάν λειτουργούν σωστά και αν οι υπερχειλίσεις τους διαρρέουν στη θάλασσα. Επίσης θεωρώ ότι οι μετρήσεις θα πρέπει να γίνονται από ανεξάρτητους φορείς» εξηγεί ο Πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, Παναγιώτης Χριστοδουλάκης.
Το ΠΑΚΟΕ υπέβαλλε το αίτημα να αναρτηθούν πινακίδες που θα αναγράφουν «απαγορεύεται η κολύμβηση» σε αυτές τις τελευταίες. Επειδή, όμως, το εν λόγω αίτημα προβλέπεται να μείνει στο σκοτεινό συρτάρι κάποιου υπουργείου, ρίξτε μια ματιά στην αναλυτική λίστα που θα βρείτε στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents, για να αποκλείσετε από τα σχέδια των weekends σας τις μολυσμένες παραλίες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου