23/6/10

Ήλιος και μαύρισμα: Προσοχή, δαγκώνει!


Καλώς τον δεχτήκαμε και φέτος. Σύμμαχος για την ψυχολογία, εχθρός για το δέρμα, απαραίτητος για την διατήρηση ζωής, αλλά και θανατηφόρος αν δεν γνωρίζουμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε σωστά, ο ήλιος μπορεί εύκολα να γίνει από σύμμαχος, εχθρός, πριν καν το αντιληφθούμε.


Άγνοια κινδύνου Μάλιστα η επικινδυνότητά του για το δέρμα και τα μάτια έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες με τις περιβαλλοντικές μεταβολές, αλλά και την μη τήρηση των απαραίτητων κανόνων προστασίας να έχουν συμβάλλει στην κατακόρυφη αύξηση των βλαβερών του επιπτώσεων, ιδιαίτερα στα νεαρά άτομα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες στην χώρα μας, τέσσερεις στις πέντε βλάβες από τον ήλιο συμβαίνουν σε ηλικίες κάτω των 18 ετών, ενώ σε ετήσια βάση, γίνεται διάγνωση περίπου εξήντα χιλιάδων κακοηθών μελανωμάτων σε κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τους οποίους οι δεκαέξι χιλιάδες χάνουν την ζωή τους.

Ενδεικτική επίσης, είναι και η άγνοια ενός μεγάλου ποσοστού των Ελλήνων πάνω σε θέματα προστασίας. Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας κ. Καίτη Μουλοπούλου, το 29% του ελληνικού πληθυσμού δεν γνωρίζει τον τύπο του δέρματός του και κατ’ επέκταση τον φωτότυπό του. Η άγνοια αυτή έχει ως συνέπεια την λανθασμένη επιλογή αντηλιακού. Το 29% του ελληνικού πληθυσμού προτιμά «φυσικά» προϊόντα ηλιοπροστασίας, ενώ το 20% πιστεύει ότι τα αντηλιακά... μαυρίζουν.

Ωφελεί;
Προτού βιαστούμε να «κατηγορήσουμε» την ηλιακή ακτινοβολία για όλα τα δεινά του δέρματός μας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ευεργετική της δράση αφ’ενός στον οργανισμό και αφ’ ετέρου στην ψυχολογία. Συγκεκριμένα, η κύρια ευεργετική της δράση είναι η σύνθεση της βιταμίνης D, το 90% της οποίας παράγεται στο δέρμα και στην συνέχεια μετατρέπεται από τον οργανισμό σε ενεργό βιταμίνη. Η έλλειψη της βιταμίνης αυτής συνδέεται κατά κύριο λόγο με νοσήματα στα οστά, αυτοάνοσες παθήσεις, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτη τύπου «1» και διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όσον αφορά την επίδραση της στην ψυχολογία, έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως η ηλιοφάνεια έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία του ατόμου, αλλά και στην νοητική του λειτουργία. Σύμφωνα μάλιστα, με περσινή μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, η επίδραση της ηλιοφάνειας στην νοητική λειτουργία είναι τεράστια. Η έρευνα έδειξε ότι η διαύγεια ενός ατόμου τις ηλιόλουστες ημέρες είναι σαφώς μεγαλύτερη συγκριτικά με τις συννεφιασμένες, ανεξαρτήτως εποχής. Παρόμοια αποτελέσματα εμφάνισε και αντίστοιχη παλαιότερη έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, σύμφωνα με την οποία τριάντα λεπτά έκθεσης στην ηλιοφάνεια έχουν άμεση θετική επίδραση στην καλή διάθεση και την νοητική υγεία.

Οι κίνδυνοι...
Όπως είναι αναμενόμενο, τα «πλην» της έκθεσης στον ήλιο είναι πολύ περισσότερα από τα οφέλη του, με την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία να αυξάνεται κατά 2% για κάθε μείωση κατά 1% στην στοιβάδα του όζοντος. Οι κυριότερες άμεσες επιδράσεις του ηλίου στο δέρμα αφορούν το έγκαυμα ή ερύθημα, τις φωτοδερματοπάθειες και τις φωτοαλλεργικές ή φωτοτοξικές αντιδράσεις.

Από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, ξεχωρίζει το γνωστό και μη εξαιρετέο μελάνωμα - η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Προέρχεται από τα κύτταρα της επιδερμίδας που παράγουν μελανίνη και αναπτύσσεται ταχύτατα με την «βοήθεια» της ακτινοβολίας UVB. Μάλιστα, η διακοπτόμενη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία – καλή ώρα η ηλιοθεραπεία στις διακοπές – θεωρείται από τους ειδικούς ακόμα πιο επικίνδυνη από την συνεχόμενη ή επαναλαμβανόμενη κατά μικρά χρονικά διαστήματα.

Εξίσου επικίνδυνη για την επιδερμίδα όμως, είναι σύμφωνα με έρευνες και η έκθεση στην τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία του solarium, παρά την πλύση εγκεφάλου που δεχόμαστε τις καλοκαιρινές μέρες περί «προστασίας του δέρματος» με «τροπικό ασφαλές μαύρισμα» και ούτω καθεξής. Σύμφωνα μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα άτομα που χρησιμοποιούν οποιονδήποτε τύπο κρεβατιού solarium, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, έχουν 74% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα, ενώ οι τακτικοί χρήστες είναι 2,5 με 3 φορές πιο επιρρεπείς σε καρκίνο του δέρματος, εν αντιθέσει με άτομα που δεν κάνουν ποτέ solarium.

Τέλος, το ηλιακό φως μέσω μιας σύνθετης γενετικής διαδικασίας, καταστέλλει την παραγωγή κολλαγόνου, αδρανοποιώντας τα γονίδια που το παράγουν, ενώ συγχρόνως ενεργοποιεί καταστρεπτικά για το κολλαγόνο ένζυμα, με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα μια μακροχρόνια βλάβη στο δέρμα, την γνωστή φωτογήρανση. Το δέρμα αρχίζει και γίνεται «θαμπό», χαλαρό και μαλακό και γίνεται λεπτότερο χάνοντας το λίπος του.

in2life