23/6/10

Δεκατέσσερα χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου

Συμπληρώθηκαν σήμερα 14 χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996, Ανδρέα Παπανδρέου. Στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής θα τελεστεί μνημόσυνο, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών
Το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) - Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διοργάνωση μέχρι το τέλος του έτους συμποσίου, με αντικείμενο τη συμβολή του στην οικονομική επιστήμη.
"Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης αλλά και ένας διεθνούς φήμης και αναγνωρισμένος οικονομολόγος – πανεπιστημιακός δάσκαλος. Το ΙΣΤΑΜΕ, ως επιστημονικό ίδρυμα, με αυτό το Συμπόσιο επιδιώκει να αναδείξει και την ακαδημαϊκή διάσταση του σημαντικού έργου του Ανδρέα Παπανδρέου", αναφέρει ανακοίνωση του ινστιτούτου.
Σημειώνεται ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πλούσια ακαδημαϊκή καριέρα πριν τη Μεταπολίτευση. Το 1943 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Χάρβαρντ και στη συνέχεια διορίστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής. Tο 1947 διορίστηκε επίκουρος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεΐ. Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Μπέρκλεϊ από το 1956 ως το 1959.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εργάστηκε ως καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και του πανεπιστημίου Γιορκ στο Τορόντο του Καναδά.




πηγή:enet