25/2/11

Στα 20 δισ. ο τζίρος από το παραεμπόριο - Προωθούνται αυστηρότερα μέτρα


Την τροποποίηση του νομικού πλαισίου για το υπαίθριο εμπόριο, πλανόδιο και στάσιμο, θα προωθήσει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και στην κατεύθυνση αυτή συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας.

Όπως αναφέρει σε έγγραφό του το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας,..



στόχος του υπουργείου είναι «ο εκσυγχρονισμός και η απλούστευση της διαδικασίας κατάσχεσης των εμπορευμάτων που διακινούνται στο υπαίθριο εμπόριο».

Ο κ. Ρόβλιας ενημερώνει επίσης ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία έχει διαβιβαστεί στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση, έγινε προσαρμογή προς την Οδηγία, σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά, των διατάξεων που αφορούν το σύστημα αδειοδότησης στον τομέα του υπαίθριου εμπορίου, με την οποία επέρχονται πολλές τροποποιήσεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για το υπαίθριο εμπόριο.

Επιπλέον, η Διεύθυνση Εμπορικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου έχει ζητήσει τις απόψεις των Υπηρεσιών των Περιφερειών της χώρας. Ο υφυπουργός πληροφορεί επίσης τη Βουλή ότι στο τέλος του 2010, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός υπέγραψε την απόφαση για τη διενέργεια ανοιχτού μειοδοτικού μηχανισμού για το έργο μηχανογράφησης του μητρώου σημάτων, έργο που αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου των παραποιημένων προϊόντων.
Το έγγραφο του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας διαβιβάστηκε στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Ο βουλευτής επικαλείται πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Προστασία των Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας από τα Τελωνεία της ΕΕ», σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μόνο το 2009, έχει δεσμεύσει 21.990.722 τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, αριθμός που την τοποθετεί στην κορυφή του αντίστοιχου πίνακα στο σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο βουλευτής επικαλείται επίσης εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, ο τζίρος του παραεμπορίου στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ, με συνέπεια σημαντικές επίσης απώλειες εσόδων για το Δημόσιο από ΦΠΑ και τη φοροδιαφυγή γενικότερα. Αναφορικά με το λαθρεμπόριο απομιμήσεων, εκτιμάται ότι ο τζίρος των προϊόντων μαϊμού ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.