12/2/11

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ … ΔΑΚΡΥΑ ΧΑΡΑΣΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Συνεχίζονται μέχρι και σήμερα το πρωί οι ολονύκτιοι πανηγυρισμοί χιλιάδων Αιγυπτίων στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, που ξεκίνησαν μετά την χθεσινή ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και την παράδοση της εξουσίας στον στρατό. Η σημερινή ημέρα λέγεται «Ημέρα Καθαριότητας» και οι Αιγύπτιοι δίνουν ένα ακόμη μάθημα καθαρίζοντας τις πόλεις τους.

Ομάδες νέων χορεύουν κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες και χειροκροτούν τους στρατιώτες προτρέποντας τους να συνεχίσουν τη μάχη και για μια δημοκρατική Αίγυπτο. «Το πρωί της νίκης» λένε πολλοί με δάκρυα στα μάτια. «Γιορτάζουμε, ξαναγεννηθήκαμε», «τελείωσε η αδικία» φωνάζουν άλλοι με χαρά.

Ο αιγυπτιακός στρατός έχει αρχίσει από νωρίς το πρωί την άρση των οδοφραγμάτων από την πλατεία – σύμβολο της 18ήμερης ειρηνικής λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Επίσης με τη βοήθεια των πολιτών απομακρύνονται τα καμένα αυτοκίνητα, τα πρόχειρα καταλύματα και τα σκουπίδια από την πλατεία Ταχρίρ. Ακόμη τα τάνκς που είχαν παραταχθεί κατά τις προηγούμενες μέρες σε παρακείμενους δρόμους και εμπόδιζαν την είσοδο στη πλατεία, έχουν αρχίσει να απομακρύνονται.

Θερμή είναι η υποδοχή αυτών των πολιτικών εξελίξεων στην Αίγυπτο και από τον Βρετανικό Τύπο, με ορισμένες εφημερίδες όπως την Times να παραλληλίζει την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ με την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Σύμφωνα με την Guardian οι Αιγύπτιοι δεν ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους μόνο από τον Μπουμπάρακ αλλά και από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Ωστόσο μέρος δημοσιευμάτων εκφράζει επιφυλάξεις για την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το μέλλον ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Η Daily Telegraph υποστηρίζουν ότι η παραίτηση Μουμπάρακ και η ανάληψη της εξουσίας από το στρατό μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή της κρίσης στη χώρα και όχι το τέλος της. Σύμφωνα με την Independent «όλα εξαρτώνται από το πώς θα κάνει χρήση της εξουσίας ο στρατός». Ωστόσο η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει, γράφει η ίδια εφημερίδα, ότι τα στρατιωτικά καθεστώτα μπορεί να είναι εξίσου απρόθυμα να παραχωρήσουν την εξουσία όπως και οι απολυταρχικοί πρόεδροι.

Για "ιστορική εξέλιξη" έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρόκειται για απλή αλλαγή κάποιοι ηγέτη, αλλά για την εμπέδωση της ιδιαίτερα ισχυρής πολιτικής βούλησης του αιγυπτιακού λαού, που επικράτησε χωρίς καμία εκδήλωση βίας. 







http://prezatv.blogspot.com