10/2/11

Συγκίνηση για τον Μιλτιάδη Έβερτ

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 72 ετών, άφησε το απόγευμα της Τετάρτης από πολυοργανική ανεπάρκεια ο Μιλτιάδης Έβερτ. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ νοσηλευόταν από τις 6 Ιανουαρίου, στη Μονάδα Εμφραγμάτων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Εδώ και χρόνια αντιμετώπιζε, όπως ήταν γνωστό, σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Την δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εκφράζοντας παράλληλα και τα συλλυπητήρια του στην οικογένειά του.

Συλληπητήρια Παπούλια, Παπανδρέου
«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, ενός μαχητικού πολιτικού. Η πορεία του χαρακτηρίστηκε από συνέπεια και αγωνιστικότητα για τις ιδέες και τις αρχές του», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Με λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ. Ενός μαχητικού πολιτικού, που αγωνιζόταν με σθένος για τις ιδέες και τις αρχές του», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Συνεχίζοντας ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι «η παρουσία του στο δημόσιο βίο της χώρας υπήρξε έντονη και καθοριστική. Αποτέλεσε μια από τις βασικές και σταθερές συνιστώσες της συντηρητικής παράταξης», ενώ καταλήγοντας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Βιογραφικό
Γεννημένος στην Αθήνα στις 12 Μαΐου του 1939, ο Μιλτιάδης Έβερτ αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ακολούθησε περαιτέρω σπουδές στην Πληροφορική. Υπήρξε οικονομικός και διοικητικός διευθυντής μεγάλων βιομηχανιών και οργανωτής επιχειρήσεων και τραπεζών, ενώ εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα και ως οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Το 1957 έγινε μέλος της ΕΡΕΝ, νεολαίας της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης και το 1963 ανέλαβε τη διοίκησή της. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών τού απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Το 1974 έβαλε για πρώτη φορά υποψηφιότητα με τη ΝΔ και εξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών. Δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός Οικονομικών. Το 1977 εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Α' περιφέρεια της Αθήνας. Το 1985 τοποθετήθηκε επικεφαλής της λίστας και επανεξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών.

Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1986 εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων με ποσοστό 54,5%. Στο αξίωμα του δημάρχου παρέμεινε από την 1η Ιανουαρίου 1987 έως τις 3 Μαΐου 1989, όταν και παραιτήθηκε, για να πάρει μέρος στις βουλευτικές εκλογές. Επί της δημαρχίας του δημιουργήθηκε ο «Αθήνα 9,84», ο πρώτος δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός στην Ελλάδα.

Το 1990 υπήρξε μέλος του Τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Στις δημοτικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1990 συμμετείχε και εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με το συνδυασμό «Νέα Αθήνα» του Αντώνη Τρίτση, που υποστηρίχθηκε από τη Ρηγίλλης.

Στις 26 Οκτωβρίου 1991, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδέχτηκε την παραίτηση του Μιλτιάδη Έβερτ από το υπουργείο Προεδρίας.

Στις 3 Νοεμβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ και την παραίτηση Μητσοτάκη, εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 141 ψήφους σε σύνολο 182 εκλεκτόρων (ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης έλαβε 37 ψήφους, ενώ τέσσερις εκλέκτορες δεν ψήφισαν κανέναν υποψήφιο). Παρέμεινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις 21 Μαρτίου 1997, οπότε, κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου της παράταξης, εξελέγη νέος πρόεδρος ο Κώστας Καραμανλής. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2009 ο Μιλτιάδης Έβερτ ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό την αποχώρησή του από την πολιτική.

Είχε δημοσιεύσει πολλά άρθρα για θέματα οικονομικά, εθνικής άμυνας, ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής. Συνέγραψε επίσης αρκετά βιβλία, όπως τα: «Καραμανλής, ο Αναμορφωτής», «Η Ελλάδα στον Κόσμο που έρχεται», «Ειρηνική Επανάσταση για τη Νέα Εποχή».

Ήταν παντρεμένος με τη φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ και είχε δύο κόρες.


Φ. Πετσάλνικος: Υπηρέτησε με συνέπεια τις ιδέες του

«Ο Μιλτιάδης Έβερτ υπήρξε μια πολύ σημαντική προσωπικότητα της πολιτικής μας ζωής και έβαλε τη σφραγίδα του στη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας μας», επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Πρόσθεσε πως «κατά τη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του, ως Βουλευτής, Υπουργός, Δήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπηρέτησε με συνέπεια και δυναμισμό τις ιδέες τις οποίες πρέσβευε και αναδείχθηκε σε κορυφαία θεσμικά αξιώματα από τα οποία εργάστηκε ευσυνείδητα για τις αρχές της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού».

Αντ. Σαμαράς: «Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη σήμερα»


Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ εξέφρασε από τη Φρανκφούρτη όπου βρίσκεται, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς.

«Μόλις πληροφορήθηκα, στη Φρανκφούρτη όπου βρίσκομαι, τη θλιβερή είδηση για το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ενός Αγωνιστή της Παράταξης, του τόπου, της Δημοκρατίας. Γιατί αυτό υπήρξε ο Έβερτ, πάνω απ όλα: Αγωνιστής! Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη σήμερα. Στην οικογένειά του τα θερμά συλλυπητήρια όλων μας», ανέφερε.

Κ. Καραμανλής: Με οδύνη αποχαιρετώ το μεγάλο Φίλο

«Με οδύνη αποχαιρετώ τον σημαντικό Πολιτικό, τον ξεχωριστό ’νθρωπο, το μεγάλο Φίλο. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός συνδεόταν με στενή φιλία με τον προκάτοχό του στην ηγεσία της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής είχε επισκεφτεί τον Μιλτιάδη Έβερτ και στο νοσοκομείο, αμέσως μετά την εισαγωγή του, ενώ ήταν διαρκώς ενήμερος για την πορεία της υγείας του.

Γ. Καρατζαφέρης: «Η παράταξη θρηνεί»

Πραγματικό ευπατρίδη χαρακτήρισε τον Μιλτιάδη Έβερτ, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατό του. «Ένας πραγματικός ευπατρίδης της πολιτικής και της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης δεν είναι πια κοντά μας. Η παράταξη θρηνεί. Η πολιτική είναι από σήμερα ακόμη πιο φτωχή. Στην οικογένειά του εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου», αναφέρει ο κ. Καρατζαφέρης.
 
 
 
 
http://www.protothema.gr
 

Αντιδράσεις: