20/12/11

Ξεπερνούν τους 100 οι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις το 2011

Τουλάχιστον 106 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2011 σε 39 χώρες του κόσμου, δηλαδή περίπου δύο κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Presse Emblem Campagne.

Η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους την χρονιά που τελειώνει όπως και το 2010 είναι το Μεξικό με 12 θύματα από τον περασμένο Ιανουάριο.

Στο Πακιστάν σκοτώθηκαν 11 δημοσιογράφοι ενώ στο Ιράκ και τη Λιβύη επτά. Ακολουθούν, με έξι θανάτους, οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία και η Ονδούρα.

Συνολικά, η πιο επικίνδυνη περιοχή είναι η Λατινική Αμερική, με 35 θύματα και ακολουθεί η Ασία με 40 ενώ στη Μέση Ανατολή (συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Αφρικής) σκοτώθηκαν 28 δημοσιογράφοι. 

Οι ταραχές που συνόδευσαν την Αραβική Άνοιξη σε πολλές χώρες του αραβικού κόσμου συνδέονται με τουλάχιστον 20 θανάτους δημοσιογράφων, αναφέρει η οργάνωση.

«Άλλοι εκατό δέχτηκαν επίθεση, συνελήφθησαν ή τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο, τη Συρία, τη Λιβύη, την Τυνησία και την Υεμένη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της PEC, Μπλεζ Λαμπάν.

Το 2010 είχαν καταγραφεί 105 θάνατοι δημοσιογράφων ενώ οι περισσότεροι (122) σημειώθηκαν το 2009, λόγω της σφαγής 32 δημοσιογράφων μέσα σε μία μέρα στις Φιλιππίνες. Σχεδόν τα δύο τρίτα (68 άτομα) σκοτώθηκαν σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με το οργανωμένο έγκλημα ή με την τρομοκρατία.

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι πλήρωσαν ιδιαίτερα βαρύ τίμημα κατά την Αραβική Άνοιξη, υπογραμμίζει η PEC αφού έχουν καταγγελθεί πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης, ιδίως στην Αίγυπτο και τη Λιβύη. tanea.gr

Αντιδράσεις: