19/12/11

Φουντώνει η νέα εξέγερση στην Αίγυπτο

Ένα ολιγόλεπτο βίντεο, που κυκλοφορεί στα ΜΜΕ και στο Youtube, και που δείχνει τον ανελέητο ξυλοδαρμό και το ξεγύμνωμα μιας γυναίκας διαδηλώτριας από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, έχει προκαλέσει κύμα οργής στην χώρα.

Το συγκεκριμένο βίντεο, μαζί με άλλα παρόμοια, έχει τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερες διαδηλώσεις.

Σήμερα μάλιστα, διαδηλωτές που κρατούσαν στα χέρια τους εφημερίδες με πρωτοσέλιδες εικόνες από το συγκεκριμένο βίντεο, επιτέθηκαν με πέτρες σε στρατιώτες.

Μέχρι σήμερα, οι νεκροί των πρόσφατων διαδηλώσεων είναι 14, ενώ το ΑΡ αναφέρει πως άλλο τρεις σκοτώθηκαν από τις αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας σήμερα το πρωί.
Το εν λόγω βίντεο δεν είναι το μόνο που έχει εξοργίσει τους Αιγύπτιους διαδηλωτές. Υπάρχει και ένα άλλο που δείχνει έναν στρατιώτη να πυροβολεί εναντίον των συγκεντρωμένων άοπλων διαδηλωτών.

Εν τω μεταξύ, και ο στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο προκειμένου να περάσει τις θέσεις του. Ήδη, έχει ανεβάσει ένα βίντεο που δείχνει διαδηλωτές να εισβάλλουν σε κάποιο κυβερνητικό κτίριο.

Τέλος, μεγάλο πλήγμα για τον παγκόσμιο πολιτισμό αποτελεί  ο εμπρησμός και η καταστροφή ενός επιστημονικού ινστιτούτου, που είχε ιδρύσει ο Ναπολέων το 1798, και που περιείχε ανεκτίμητης αξίας χειρόγραφα και σπάνια βιβλία. Ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου χαρακτήρισε την απώλεια ως «καταστροφική».
ABC News