17/5/12

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη ενόψει G8

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας και εκείνοι των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης σήμερα για την προετοιμασία της συνόδου της G8, αποφάνθηκαν ότι η οικονομική ανάκαμψη και η ανάπτυξη πάνε μαζί, σύμφωνα με ένα εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας. 

Από αυτή τη διάσκεψη προέκυψε «μια ισχυρή συμφωνία στο γεγονός ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη δεν είναι αντίθετες έννοιες, αλλά ότι και η μία και η άλλη είναι απαραίτητες», αναφέρει ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε σύντομο e-mail του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν έδωσε πάντως περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων.
Σε αυτή τη διάσκεψη συμμετείχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι καθώς και οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η διάσκεψη είχε προγραμματιστεί μεταξύ 15:15 και 16: 00 GMT.
Ο κ. «Βαν Ρόμπεϊ επεδίωξε τη διεξαγωγή αυτής της διάσκεψης για να συζητηθούν οι αντίστοιχες θέσεις πριν από την G8. Είναι παραδοσιακό να υπάρχουν συζητήσεις πριν από μια G8, αλλά με την άφιξη του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ οι ηγέτες ήθελαν να έχουν μια συζήτηση μαζί του», εξήγησε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στρίτ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρόκειται πραγματικά για την κατανόηση του πώς ο καθένας προσεγγίζει την G8. Αυτό γίνεται εν αναμονή της συνόδου της G8, αλλά θα πρέπει να αναμένεται ότι θα τεθεί επίσης το ζήτημα της ζώνης του ευρώ» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του οποίου η χώρα συμμετέχει στην G8, αλλά όχι και στη ζώνη του ευρώ.

Ο κ. Ολάντ είχε συναντήσει την κα. Μέρκελ στο Βερολίνο την Τρίτη, αλλά όχι τους κ.κ. Μόντι και Κάμερον.

Η σύνοδος κορυφής της G8, που συγκεντρώνει τους ηγέτες των κορυφαίων βιομηχανοποιημένων χωρών, πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ

 
24h NewsRoom