3/6/10

Το Ίντερνετ μπορεί να φέρει την ευτυχία;

Το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο μπορεί να είναι το μυστικό για μια ευτυχισμένη ζωή. Αυτό υποστηρίζει μια πρόσφατη έρευνα βρετανών επιστημόνων. Για αρκετούς, ειδικούς και μη, το Ιντερνετ είναι ένα παράθυρο στον κόσμο που εξασφαλίζει σε όσους έχουν πρόσβαση σε αυτό την αίσθηση της ελευθερίας αλλά και την επικοινωνία με τους άλλους.


«Δεν ξέρω αν το Διαδίκτυο από μόνο του μπορεί να κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο, όμως σίγουρα μπορεί να συμβάλει. Η κοινωνικοποίηση, όποια μορφή και να έχει, μας κάνει ευτυχισμένους» λέει στα «ΝΕΑ» ο διδακτορικός φοιτητής Πολιτικών Επιστημών με ειδίκευση στην πολιτική επικοινωνία στο UCL κ. Γιάννης Θεοχάρης. Και προσθέτει: «Μπορεί πλέον τα μπλογκ ή οι ιστοσελίδες να μην είναι ακριβώς αμφίδρομη επικοινωνία, μιας και οι διαχειριστές τους δεν μπορούν να απαντήσουν σε όλα τα ποστ και σχόλια, όμως υπάρχει το Τwitter. Στην Αγγλία για παράδειγμα οι πολιτικοί μπορεί να στέλνουν και 50 twits την ημέρα. Οσοι πολίτες λοιπόν χρησιμοποιούν το Τwitter έχουν την αίσθηση της επιρροής στα πράγματα».

Οι βρετανοί ερευνητές του Chartered Ιnstitute of ΙΤ ανέλυσαν δεδομένα από 35.000 ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην World Values Survey από το 2005 μέχρι το 2007. Αφού εξέτασαν μια σειρά οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων που επηρεάζουν την ανθρώπινη ευτυχία, όπως για παράδειγμα ηλικία, φύλο, μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση του Διαδικτύου αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας, προσωπικής ελευθερίας και επιρροής που αισθάνονται ότι έχουν οι άνθρωποι κι αυτό τους κάνει να νιώθουν καλύτερα.

Ποιοι επηρεάζονται
Οπως παρατήρησαν οι ερευνητές, κάποιοι άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο από το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του αναπτυσσόμενου κόσμου, αυτοί που έχουν χαμηλά εισοδήματα και οι γυναίκες. Για τον κοινωνιολόγο κ. Χαράλαμπο Στέρτσο το Διαδίκτυο «στην ουσία αλλάζει τον χωροχρόνο του ατόμου, δηλαδή του δίνει τη δυνατότητα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να έχει την πληροφόρηση από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα που σε παλαιότερες εποχές χρειαζόταν πολύ χρόνο για να αποκτήσει. Γι΄ αυτό είναι απόλυτα εύλογο να του δίνει την αίσθηση της ασφάλειας που προσφέρει η γνώση των γεγονότων από διαφορετικές πηγές. Παράλληλα επειδή βρίσκεται στο γραφείο του έχει και τον χρόνο να επεξεργαστεί τα γεγονότα και άρα να είναι πιο σίγουρος για την άποψή του». Ο κ. Στέρτσος συμπληρώνει πάντως ότι «το Διαδίκτυο συμβάλλει στο να νιώθουμε καλύτερα με τη ζωή μας γιατί μας δίνει την αίσθηση ότι μπορούμε να ακουστούμε. Ο καθένας μπορεί να γίνει “φίλος” με τον πρόεδρο Ομπάμα στο Facebook για παράδειγμα. Κάποιος από τους συμβούλους του θα δει το μήνυμα. Νιώθουμε λοιπόν ότι έχουμε τη δύναμη να επηρεάσουμε».

Παράλληλα το Ιντερνετ, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. «Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείς να γίνεις μέλος μιας κοινότητας και να επικοινωνείς εύκολα και γρήγορα με άτομα που πιθανόν να είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Προσφέρει τη δυνατότητα επικοινωνίας, άρα συμβάλλει στην προσωπική ευτυχία», λέει.