3/6/10

Με βελονισμό μπορούν τελικά να θεραπευτούν οι πόνοι!

Υστερα από χρόνια αμφισβήτησης η κινεζική ιατρική μέθοδος, που εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες, δικαιώνεται. Επιστήμονες ανακάλυψαν ακριβώς με ποιο τρόπο λειτουργεί η συγκεκριμένη θεραπεία και επιβεβαιώνουν τα ευεργετικά της αποτελέσματα.





Αν και πολλοί χαρακτήριζαν τη θεραπεία του βελονισμού ως ψευδο-επιστήμη, οι Κινέζοι τη χρησιμοποιούν ως αναλγητικό και όχι μόνο, περίπου 4.000 χρόνια.



Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, με επικεφαλής τον νευρολόγο καθηγητή Μάικεν Νέντεργκααρντ, έρχεται λοιπόν να εξηγήσει τι είναι αυτό που μας προσφέρει ο βελονισμός. Κατά τη διαδικασία ο ειδικός τοποθετεί δεκάδες βελόνες στα σημεία του σώματος που ασκείται πίεση. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά η απελευθέρωση μιας ουσίας, που θεωρείται φυσικό παυσίπονο του οργανισμού μας.




Στις κλινικές μελέτες οι ειδικοί εφάρμοσαν τη μέθοδο σε ποντίκια που υπέφεραν. Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας και κατόπιν αυτής τα επίπεδα της αδενοσίνης, της βιοχημικής ένωσης δηλαδή που λειτουργεί ως αναλγητικό και ενεργοποιείται όταν τραυματιζόμαστε, αυξήθηκε περίπου κατά είκοσι φορές και ανακούφισε τον πόνο τους κατά τα δύο τρίτα.



Παρ’ όλα αυτά αρκετοί επιστήμονες δεν έχουν πειστεί για τα αποτελέσματα του βελονισμού, καθώς δεν μπορούν να δεχτούν τη θεωρία της Ανατολής, ότι δηλαδή οι βελόνες ενεργοποιούν τις «ζωτικές δυνάμεις» μας. Ετσι, συνεχίζουν να παραμένουν διστακτικοί ή και αρνητικοί στο να την εφαρμόσουν!



ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ το οποίο κάλυπτε τον λόγο που ο βελονισµός µπορεί να αποδειχθεί αποτελεσµατικός στην καταπολέµηση του πόνου, έλυσε οµάδα αµερικανών επιστηµόνων.



Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα των ερευνών τους, τα πάντα οφείλονται στην αδενοσίνη, µια φυσική ουσία µε παυσίπονη και αντιφλεγµονώδη δράση, η οποία παράγεται στους ιστούς όταν εισέρχονται οι βελόνες στο δέρµα. Στα σχετικά πειράµατα που πραγµατοποιήθηκαν, χρησιµοποιήθηκαν ποντίκια µε χρόνιους πόνους από διάφορες φλεγµονές. Οπως διαπιστώθηκε, τα πειραµατόζωα που υποβλήθηκαν σε βελονισµό παρουσίασαν εµφανή σηµάδια ανακούφισης από τον πόνο. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι τα επίπεδα της αδενοσίνης στα σηµεία του δέρµατος που τρυπήθηκαν ήταν 24 φορές υψηλότερα απ’ ό,τι συνήθως.



Οι ερευνητές που δηµοσίευσαν τα αποτελέσµατα της έρευνάς τους στην επιθεώρηση «Νature Science» αναφέρουν ακόµη ότι το φάρµακο κατά του καρκίνου deoxycoformycin, το οποίο εµποδίζει τους ιστούς να αποµακρύνουν την αδενοσίνη, επεξέτεινε τον χρόνο δράσης του βελονισµού ως παυσίπονου.



4.000 χρόνια

Ο βελονισµός προέρχεται από την Κίνα και χρησιµοποιείται ως θεραπευτικό µέσο εδώ και 4.000 χρόνια. Το γεγονός ότι δεν είχε εξηγηθεί επιστηµονικά ο τρόπος που δρα, έκανε πολλούς να αντιµετωπίζουν αυτήν την πρακτική µε σκεπτικισµό, επισηµαίνει ο Μάικεν Νέντεργκααρντ, καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Ρότσεστερ Μέντικαλ Σέντερ. Πολλοί ειδικοί υποστήριζαν µάλιστα ότι οι καταπραϋντικές ιδιότητες του βελονισµού ήταν προϊόν αυθυποβολής των ασθενών. Με άλλα λόγια, θεωρούσαν ότι ο βελονισµός λειτουργούσε ως ψευδοφάρµακο. Στη Δύση, ο βελονισµός άρχισε να διαδίδεται ευρέως τη δεκαετία του 1970.








Espressonews.gr