Δεν είναι μόνο ο ανθρώπινος οργανισμός που αρρωσταίνει. Σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς βιολόγους, ο χώρος μέσα στον οποίο ζούμε μπορεί να νοσήσει και μάλιστα σοβαρά. Στις ΗΠΑ όσοι αναρωτιούνται πόσο τοξικό είναι το σπίτι τους μπορούν να το διαπιστώσουν εύκολα. Αντί αδράς αμοιβής, ένας ειδικός βιολόγος εξετάζει ενδελεχώς τον χώρο και δίνει την «ιατρική» του γνωμάτευση.
Ο Ματ Βαλέτσκε είναι ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων «οικιακής τοξικότητας», με σπουδές στο Ινστιτούτο «ΒauΒiologie & Εcology». Ο 35χρονος πρώην αθλητής του τριάθλου που έχει πτυχίο και στην ψυχολογία έχει..
«θεραπεύσει» πολλά τοξικά σπίτια στις Πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Φλόριδας.
Εξοπλισμένος με όργανα μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, υγρασίας, τοξικότητας του αέρα και ρύπανσης του νερού, εξετάζει επιμελώς τον χώρο και κατόπιν δίνει τις συμβουλές του για ένα λιγότερο τοξικό σπίτι.
«Στόχος μου είναι να εντοπίσω όλους εκείνους τους παράγοντες που μπορούν να κάνουν πιο ανθυγιεινή τη διαβίωσή μας μέσα σε ένα χώρο. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλους τους τοξικούς παράγοντες που μας απειλούν εκτός του σπιτιού μας. Μπορούμε όμως να πάρουμε τα μέτρα μας για όλα εκείνα που μας απειλούν μέσα στο σπίτι» λέει ο νεαρός «σύμβουλος οικιακής βιολογίας», ο οποίος χρεώνει 375 δολάρια (300 ευρώ) για τις υπηρεσίες και τις πολύτιμες συμβουλές του.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (ΕΡΑ), η ατμόσφαιρα μέσα στον προσωπικό μας χώρο μπορεί να έχει μέχρι και πέντε φορές περισσότερους ρύπους από την εξωτερική, ανεξάρτητα από το αν το σπίτι βρίσκεται στο θορυβώδες κέντρο της πόλης ή σε ένα ήρεμο και φαινομενικά περισσότερο καθαρό προάστιο.
Για τον λόγο αυτό και ο κ. Βαλέτσκε ελέγχει τα πάντα, ακόμη και γωνιές που μοιάζουν αθώες ή δυσπρόσιτες. «Οι πιο σοβαρές απειλές έρχονται από εκεί που δεν το περιμένεις. Ασύρματα τηλέφωνα, ασύρματο Ιντερνετ, διακόπτες, λάπτοπ είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα για την υγεία μας, λόγω αυξημένης ακτινοβολίας» υποστηρίζει ο νεαρός επιστήμονας.
Τοξικώς «ύποπτα» μπορεί να είναι τα καθαριστικά χώρου κάτω από τον νιπτήρα της κουζίνας, ακόμη και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής στο ντουλαπάκι του μπάνιου μας.
Επίσης, προϊόντα όπως παπούτσια, μοκέτες, έπιπλα, παιχνίδια, πλαστικά, σεντόνια και στρώματα περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, αμμωνία, νιτρικό οξύ, χλώριο, διοξείδιο του χλωρίου και διοξείδιο του αζώτου.
Και φυσικά είναι και όλα εκείνα που κανείς από εμάς δεν φαντάζεται πόσο τοξικά είναι, «όπως τα αρωματικά κεριά, τα οποία πρέπει να είναι κατασκευασμένα από σόγια. Τα περισσότερα αρωματικά περιέχουνπολλά τοξικά χημικά συστατικά τα οποία επιβαρύνουν τον χώρο» σύμφωνα με τον κ. Βαλέτσκε.
Πώς θεραπεύουμε λοιπόν ένα τοξικό σπίτι; Οι ειδικοί προτείνουν να ανοίγουμε τα παράθυρα οπωσδήποτε δύο φορές την ημέρα, ειδικά τις ώρες που η κίνηση στους γύρω δρόμους δεν είναι αυξημένη, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.
Σ υνιστούν επίσης την αγορά συσκευών καθαρισμού του αέρα, όπωςιονιστές και φίλτρα ενεργού άνθρακα.
Και φυσικά προτείνουν να ακολουθήσουμε μια πιο «πράσινη» κατεύθυνση στις αγορές των οικιακών μας προϊόντων και να προμηθευτούμε χαλιά από οργανικές ίνες, ρούχα που δεν έχουν υποστεί μεγάλη χημική επεξεργασία, είδη καθαρισμού χωρίς τεχνητές αρωματικές ύλες και έπιπλα από μασίφ ξύλο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου