Όλοι οι καπνιστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καπνός που παράγει ένα τσιγάρο περιέχει νικοτίνη, μονοξείδιο του άνθρακα και 4.000 περίπου άλλες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αποδεδειγμένη καρκινογόνο δράση (αρωματικοί υδρογονάνθρακες, βενζοπυρένιο, φαινόλες, πολώνιο, νικέλιο, κάδμιο, ινδόλη, καρβαζόλη, ακρολεΐνη, υδροκυάνιο, αρσενικό, νιτροζαμίνες, υδραζίνη, ακεταλδεΰδη, οξείδια του αζώτου κ.ά.). Κάθε φορά που ένας καπνιστής ανάβει ένα τσιγάρο, δηλητηριάζει τον οργανισμό του με όλες αυτές τις ουσίες και αφαιρεί 7,5 λεπτά από τη ζωή του.
Πώς επιδρά το τσιγάρο στον οργανισμό του ανθρώπου;
Μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου η αορτή του καπνιστή, το σημαντικότερο αιμοφόρo αγγείο του οργανισμού, δυσλειτουργεί για 20 περίπου λεπτά -καθώς περιορίζεται η ελαστικότητα των αγγείων- και, συνεπώς, ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου πολλαπλασιάζεται.
Η νικοτίνη, το κυριότερο συστατικό του καπνού, είναι τοξική ουσία που επιδρά κυρίως στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Απορροφάται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό και αυξάνει την έκκριση αδρεναλίνης προκαλώντας ταχυκαρδία. Η επίδρασή της είναι βραχύχρονη και οι καπνιστές φροντίζουν να τη διατηρούν σε σταθερά επίπεδα καπνίζοντας τουλάχιστον ανά μισάωρο. Η ουσία αυτή ενισχύει το σχηματισμό αθηρώματος στις αρτηρίες και επιβαρύνει-εκτός από το καρδιαγγειακό- το γαστρεντερικό και το ουροποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (F.D.A), η νικοτίνη είναι τοξική ουσία που επιδρά στον οργανισμό με τον ίδιο τρόπο όπως τα ναρκωτικά: η συστηματική της χρήση προκαλεί εθισμό και η διακοπή της συνοδεύεται από στερητικό σύνδρομο (ταχυπαλμία, ευερεθιστότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, υπνηλία, τρεμούλα, εκνευρισμός, αϋπνία κ.λπ.).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου