«Ωδινεν όρος και έτεκε μυν» με τις αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών ΔΕΚΟ. Ολες οι προσπάθειες κύκλων της κυβέρνησης να δημιουργήσουν κλίμα με διοχέτευση πληροφοριών, ότι επίκεινται πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ ή μείωση του μεριδίου του Δημοσίου κάτω από το 51%, κατέληξαν σε ανακοινώσεις για μελλοντική αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ.
Οπως φάνηκε δε, πέρασε η άποψη των αρμόδιων για την ενεργειακή πολιτική, που συνδέουν τις όποιες κινήσεις με την εφαρμογή στην Ελλάδα των νέων οδηγιών της Ε.Ε. (τρίτο ενεργειακό πακέτο). Ετσι, στη ΔΕΗ το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51% των μετοχών. Μέχρι τον Μάρτιο του 2011, το σύνολο της υποδομής μεταφοράς (δίκτυο υπερυψηλής τάσης κ.λπ.) θα αποτελέσει ξεχωριστή εταιρεία, στην οποία το Δημόσιο αμέσως ή εμμέσως θα διατηρεί το 51%. Στο φυσικό αέριο (ΔΕΠΑ), το παραπάνω μοντέλο περίπου ισχύει. Δηλαδή η υποδομή μεταφοράς αποτελεί ξεχωριστή εταιρεία, 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ. Η εταιρεία αυτή θα πάψει να έχει οποιαδήποτε σχέση με τη ΔΕΠΑ, ενώ σε περίπτωση που εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, το Δημόσιο θα ελέγχει το 51%. Ωστόσο, για να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή, θα πρέπει προηγουμένως να αποτιμηθεί η αξία της ΔΕΠΑ. Και αυτό γιατί ήδη στη ΔΕΠΑ συμμετέχουν με 35% τα ΕΛ.ΠΕ., ενώ και η ΔΕΗ έχει δικαίωμα προαίρεσης για το 30% των μετοχών. Ετσι, εφ' όσον συμφωνηθεί τα ΕΛ.ΠΕ. να μη συμμετέχουν στο ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να αποζημιωθούν, όπως και η ΔΕΗ.
Τέλος, στα ΕΛ.ΠΕ. δεν θα γίνει καμία αλλαγή, ενώ έμφαση θα δοθεί στο άνοιγμα της χονδρικής και λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού.
www.enet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου