1/10/12

ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ Δείτε ποιος ήταν ο ιδρυτής της

Οι ταινίες του μεγάλωσαν και συνεχίζουν να μεγαλώνουν ολόκληρες γενιές Ελλήνων. Ποιος ήταν όμως πίσω από την εταιρία παραγωγής της Φίνος Φιλμ; Πώς ήταν στα αλήθεια ο Φιλοποίμην Φίνος; Δείτε τον σε φωτογραφίες.

Πάντοτε κουβαλούσε πάνω του ένα κατσαβίδι και του άρεσε να διορθώνει τα μηχανήματα των στούντιο, εξού και το παρατσούκλι, που κόλλησε από συνεργάτες και φίλους του ο Φιλοποίμην Φίνος, "κατσαβιδάκιας". Ο "πατριάρχης" του ελληνικού σινεμά, ακολουθεί το παιδικό του όνειρο, εκείνο που έχτισε μέσα στο καμαράκι προβολής του Αλκαζάρ, στον σταθμό Λαρίσης. Ξεκινάει την καριέρα του το 1939 ιδρύοντας στο Καλαμάκι τα "Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο". Έκτοτε έγραψε τεράστια ιστορία!

 Ο Φιλοποίμην Φίνος (Λοκρίδα1908 – 26 Ιανουαρίου1977) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες παραγωγούς κινηματογράφου κατά τις δεκαετίες του '40, '50, '60 και '70. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται 175 ταινίες, πολλές από τις οποίες έμειναν κλασσικές. Ήταν ο ιδρυτής της ελληνικής κινηματογραφικής εταιρείας Φίνος Φιλμς, της οποίας η πρώτη ταινία γυρίστηκε το 1939. Ήταν αυτός που έφτιαξε την πρώτη συσκευή για ηχογράφηση στην Ελλάδα και γύρισε την πρώτη έγχρωμη ταινία με στερεοφωνικό ήχο, τα «Κορίτσια για φίλημα» (1964). Ο Φίνος πέθανε τον Ιανουάριο του 1977 λόγω ασθένειας που τον βασάνιζε για 7 χρόνια. Ήταν παντρεμένος με τη Τζέλλα Φίνου (1939 - 1977) και δεν είχε απογόνους.