14/3/13

Αυτός είναι ο νέος Πάπας

Ο καρδινάλιος Χόρχε Μπεργκόλιο από την Αργεντινή είναι ο νέος Πάπας της Καθολικής εκκλησίας, που εξελέγη από το κονκλάβιο το βράδυ της Τετάρτης

Μετά από 2 μέρες ψηφοφοριών ακούστηκε το ''Habemus Papam''.
Ο 76χρονος Αργεντινός καρδινάλιος Χόρχε Μπεργκόλιο είναι ο νέος πνευματικός πατέρας των σχεδόν 1,2 δισεκομμυρίων καθολικών ανά τον κόσμο. Η εκλογή του θεωρείται έκπληξη.
Ο 266ος Πάπας, που αναλαμβάνει μετά την ιστορική παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣτ', επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος o Πρώτος.
Ο λευκός καπνός εμφανίστηκε στην Καπέλα Σιστίνα, λίγο μετά τις 20.00. Οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου χτυπούσαν πανηγυρικά και χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να γιορτάσουν το γεγονός ότι η Καθολική Εκκλησία έχει νέο Πάπα.
Το κονκλάβιο κατέληξε μετά από δυο ημέρες στον Χόρχε Μπεργκόλιο ένα από τα 115 μέλη του, που θα είναι στο εξής ο νέος πνευματικός ηγέτης σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων καθολικών ανά τον κόσμο μετά την παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣτ'.
Ο νέος Πάπας αφού προσευχήθηκε για τον προκάτοχό του, ομότιμο Πάπα Βενέδικτο- δήλωσε ότι θα εργαστεί για να φέρει "καλές ειδήσεις" στην εκκλησία. Ευχήθηκε την επιείκεια αλλά και την ομόνοια ανάμεσα σε όλες τις εκκλησίες και ζήτησε από το πλήθος να προσευχηθεί για αυτόν και για το έργο που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας.
«Αδελφοί και αδελφές καλησπέρα. Γνωρίζετε ότι το καθήκον του κονκλαβίου ήταν να δώσει έναν αρχιεπίσκοπο στη Ρώμη και φαίνεται πως οι αδελφοί καρδινάλιοι έφτασαν μέχρι το τέλος του κόσμου για να τον βρουν [...] αλλά είμαστε εδώ», ήταν τα πρώτα λόγια του. 
Στη συνέχεια, ο Φραγκίσκος Α' έδωσε την πρώτη urbi et orbi (στην πόλη και την οικουμένη) ευλογία του στους πιστούς που βρισκόταν συγκεντρωμένοι στο Βατικανό αλλά και στους 1,2 δις καθολικούς σε όλο τον κόσμο.
Είναι Ιησουίτης, οι γονείς του είχαν ιταλική καταγωγή και μετανάστευσαν στην Αργεντινή σε νεαρή ηλικία, όπου παντρεύτηκαν και απέκτησαν πέντε παιδιά.
Ο Μπεργκόλιο σπούδασε Χημικός Τεχνικός, όμως μετά το πτυχίο αφιερώθηκε πλήρως στην μεγάλη του αγάπη: την θρησκεία. Δίδαξε παρόλα αυτά Φιλολογία σε σχολεία, ενώ παράλληλα σπούδαζε Θεολογία και το 1969 έγινε ιερέας.
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος II τον όρισε επίσκοπο στο Μπουένος Αιρες το 1992 και αρχιεπίσκοπο το 1997.
Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην χώρα του, ενώ κάλεσε τους Αργεντίνους να μην «συνηθίσουν στην φτώχεια» και να κατέβουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τις οικογένειές τους.
 
 
 
πηγη:newsbomb