20/3/13

Απειλεί να κλείσει Λαϊκή και Κύπρου η τρόικα

Κατ' αρχήν απόρριψη σχεδίου β' από την τρόικα για τη διάσωση της Κύπρου, μετά το όχι της κυπριακής βουλής, αποκάλυψε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σωκράτης Χάσικος

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega», ο κ.Χάσικος, τόνισε ότι ότι έπειτα από επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Κύπρου με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την καταψήφιση της απόφασης του Eurogroup, έγινε γνωστό ότι η τρόικα δεν δέχεται σχέδιο Β για τη διάσωση της Κύπρου, η εξέλιξη που οδηγεί πιθανότατα στο να μην ανοίξουν ξανά οι δυο μεγάλες τράπεζες του νησιού, Κύπρου και Λαϊκή.

«Είμαστε σήμερα ακριβώς στο τι σημαίνει η καταψήφιση. Δηλαδή παρόλο που εμείς έχουμε plan B, λυπούμαι να σας πληροφορήσω ότι η τρόικα δεν αποδέχεται το plan B που έχουμε. Δηλαδή από ίδιους πόρους δανεισμού ή από τα ταμεία μας. Από ασφαλιστικές εταιρείες. Από άλλες τράπεζες κλπ εσωτερικά. Δεν το δέχεται η τρόικα. Μετά την στεντόρεια φωνή των βουλευτών μας, που είπαμε το μεγάλο όχι, η τρόικα μας είπε κύριοι μπαίνετε στην διαδικασία που γνωρίζετε. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή το πιο πιθανό είναι να μην ξανανοίξουν. Μπαίνετε σε διαδικασία εκκαθάρισης. Αυτό μας έλεγαν", τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα ανοίξουν «άλλες τράπεζες, πιο μικρές, σύμφωνα με τους κανονισμούς λέγοντας ότι η χθεσινοβραδυνή επαφή με την τρόικα έγινε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. «Εκεί φαίνεται εκ πρώτης άποψης η επιμονή της τρόικα στα όσα μας είχε προειδοποιήσει», τόνισε ο υπουργός, ενώ μεταβίβασε την άποψη της τρόικα ότι η κυπριακή Βουλή θα έπρεπε να είχε ψηφίσει από την Κυριακή το βράδυ.

Υπογράμμισε δε, ότι σήμερα θα συνέλθουν οι αρχηγοί των κομμάτων στο προεδρικό μέγαρο όπου «ο καθένας θα τεθεί ενώπιον των ευθυνών του και να δούμε πως διαχειριζόμαστε το όλο θέμα».
«Εάν και εφόσον η τρόικα δεν αποδεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης, εν τω μεταξύ ας σημειωθεί οι τράπεζες είναι κλειστές και θα συνεχίσουν να είναι κλειστές. Τι θα σημαίνει τούτο; Άμα ανοίξουν οι τράπεζες, όλος ο κόσμος θα τρέξει να πάρει τις καταθέσεις του. Δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει παροχή ρευστότητας από το ΕΛΑ οι καταθέσεις δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν. Δηλαδή χρεοκοπία των τραπεζών. Οι τράπεζες σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί να εκκαθαριστούν κλκ και πάμε σε αυτά τα φρικτά, τα εφιαλτικά που κανένας μας δεν θα ήθελε να ζήσει», είπε σε δραματικούς τόνους ο υπουργός.

Στην ίδια εκπομπή, και ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου δήλωσε «ότι ενδέχεται να μην ανοίξουν η τράπεζες στην Κύπρο μέχρι και την Παρασκευή», τόνισε, όμως, ότι ο πανικός αυτές τις ώρες δεν βοηθά και σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο "Β" για τη διάσωση της Κύπρου, το οποίο ακόμα δεν έχει κατατεθεί.

Σήμερα αναμένεται η συνάντηση του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη με κλιμάκιο της τρόικας, όπως ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μετά την καταψήφιση από την Κυπριακή Βουλή του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων των τραπεζών.
Της συνάντησης θα προηγηθεί συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.


πηγη: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63800067