20/3/13

Σε δημοπρασία το βιολί του Τιτανικού


Μετά από επταετή έρευνα επικυρώνεται η αυθεντικότητα του βιολιού,με το οποίο έπαιζε η ορχήστρα του Τιτανικού ενώ το πλοίο βυθιζόταν


Πρόκειται για το βιολί του Wallace Hartley, του επικεφαλή της ορχήστρας, ο οποίος ήταν μεταξύ των 1.500 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους το 1912 όταν βυθίστηκε το πλοίο.
Το 2006, ένας ειδικός από τον οίκο δημοπρασιών Henry Aldridge and Son στο Wiltshire πλησίασε τον ιδιοκτήτη του βιολιού, ο οποίος ήθελε να το πουλήσει.
Οι ειδικοί που τους ανατέθηκε από τον οίκο η δημοπρασία επιβεβαίωσαν ότι το βιολί άνηκε στον Hartley.

Μετά από μια επταετή έρευνα, ώστε να είναι απόλυτα σίγουροι ότι δεν πρόκειται για μια καλοστημένη απάτη, επιβεβαιώνουν την γνησιότητα του. Μάλιστα η Ιατροδικαστική Υπηρεσία που πραγματοποίησε επίσης χημικές αναλύσεις και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φθορά του βιολιού είναι "συμβατή με βύθιση σε θαλασσινό νερό".

Ωστόσο μια νέα διαμάχη έχει ξεκινήσει σχετικά με το αν το συγκεκριμένο βιολί είναι εκείνο με το οποίο έπαιζε ο μαέστρος τις τελευταίες ώρες της ζωής του,τις ώρες δηλαδή που βυθιζόταν ο Τιτανικός και η ορχήστρα συνέχιζε να παίζει για να ηρεμήσει τον κόσμο.
Αρκετά δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής ανέφεραν ότι ο Hartley βρέθηκε "με βιολί του δεμένο στο σώμα του".

Έχουν υπάρξει κι άλλες διάφορες θεωρίες σχετικά με την τύχη του βιολιού, όπως ότι το όργανο βρέθηκε να επιπλέει μακρυά από τον κάτοχο του και κλάπηκε.
Από την άλλη ένα βιολί επέστρεψε στην αρραβωνιαστικιά του Wallace Hartley, την Maria Robinson, ενώ βρέθηκε στο ημερολόγιό της ένα αντίγραφο τηλεγραφήματος, με ημερομηνία 19 Ιουλίου 1912 που έλεγε:"Θα ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να μεταφέρετε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου σε όλους όσους βοήθησαν την επιστροφή του βιολιού στην αρραβωνιαστικιά μου."

Ο Craig Sopin,ο οποίος ζει στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές στον κόσμο από  αναμνηστικά του Τιτανικού δήλωσε:"Όσον αφορά τα αναμνηστικά του Τιτανικού  πρόκειται για το πιο σημαντικό κομμάτι που έχει έρθει ποτέ στο φως".
Το βιολί, που εκτιμάται ότι αξίζει ένα εξαψήφιο ποσό, είναι η ιδιοκτησία ενός ατόμου αγνώστων στοιχείων στο Lancashire, θα εκτίθεται από τον επόμενο μήνα στο Δημαρχείο του Μπέλφαστ.

Συλλέκτες σε όλο τον κόσμο αναμένουν την δημοπρασία του βιολιού, αν και ακόμα δεν έχει οριστεί η ημερομηνία.



Πηγή: BBC