16/3/13

Αλλαγή γραμμής στο Twitter, hashtag στο Facebook


Στο Facebook πρόκειται να κάνουν την εμφάνισή τους το #, ένα σύμβολο του Twitter, γνωστό ως hashtag από το γλωσσάρι του.

Με τα hashtag, οι χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου που επικοινωνούν με μηνύματα 140 χαρακτήρων κάνουν μια σιωπηλή συμφωνία να συμμετέχουν στην ίδια συζήτηση συνοδεύοντας το μήνυμά τους με το σύμβολο # και την ίδια λέξη ή φράση (χωρίς κενά) κλειδί.  Οι κανόνες καλής πρακτικής ορίζουν ότι κάθε χρήστης δεν πρέπει να χρησιμοποιεί περισσότερα από δύο hashtag και φυσικά, να μην είναι troll, δηλαδή να κατευθύνει εσκεμμένα την συζήτηση εκτός θέματος.

Ανάλογη κατηγοριοποίηση με # φέρεται να θέλει να κάνει και το Facebook στις συζητήσεις των μελών του, σύμφωνα με δημοσίευμα στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Τάιμς της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, άγνωστες παραμένουν σημαντικές λεπτομέρειες για την πιθανή υλοποίηση αλλά και τον χρόνο που θα επιλέξει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ να ενεργοποιήσει την λειτουργία. Πάντως, μια τέτοια ομαδοποίηση θα μπορούσε να αυξήσει τις διασυνδέσεις των μελών του Facebook, αφού το # θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ακόμα συνδετικό κρίκο εκτός από την σχέση άμεσης ή έμμεσης «φιλίας», τις προτιμήσεις, τα Like ή τα κοινά στοιχεία του προφίλ τους.

Προς το παρόν, εκατομμύρια μέλη του Facebook περιμένουν να δουν με τα μάτια τους την αλλαγή στην σχεδίαση του τοίχου τους, με το οπτικοακουστικό υλικό να καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο από τον διαθέσιμο χώρο


Τι αλλάζει στο Twitter με την αλλαγή γραμμής

Την ίδια στιγμή, στο στρατόπεδο του Twitter οι χρήστες άρχισαν να παίζουν με την δυνατότητα να εισάγουν την αλλαγή γραμμής (line break) στα tweet τους (παρακολουθήστε την συζήτηση #linebreak). Αλλαγή γραμμής μπορεί να γίνει από το twitter.com στο WWW και από τις επίσημες εφαρμογές του Twitter στα app store (παρεμπιπτόντως υπάρχει διαθέσιμη επίσημη έκδοση και για τα Windows 8).

Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι ο χρήστης μπορεί να πατήσει έως και 70 φορές Enter στο ίδιο tweet, δεν μπορεί όμως να γεμίσει όλο το μήνυμά του (προκαλεί όμως, έτσι ή αλλιώς, τον αναμενόμενο εκνευρισμό όσων των ακολουθούν). Πάντως, η αλλαγή γραμμής αξιοποιήθηκε δημιουργικά από τους ποιητές... haiku στο Twitter αλλά και από όσους ζωγραφίζουν tweet με χαρακτήρες ASCII, αφού η τέχνη τους μόλις έγινε ευκολότερη με την αλλαγή γραμμής.










πηγη:In.gr