2/6/12

Αίγυπτος: Ξεκινά η ακροαματική διαδικασία για τον Μουμπάρακ

Στο δικαστήριο προκειμένου να ακούσουν την ετυμηγορία τόσο για τους ίδιους, όσο και για τον πατέρα τους, βρίσκονται από το πρωί οι δύο γιοι του Χόσνι Μουμπάρακ, έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου.

 

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-Αντλι και έξι πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας που επίσης δικάζονται, έφθασαν στη σχολή της αστυνομίας όπου εδρεύει το δικαστήριο. Η σχολή αυτή κάποτε έφερε το όνομα του Χόσνι Μουμπάρακ.

Τα μέτρα είναι «δρακόντεια» αφού 5.000 αστυνομικοί και 2.000 άνδρες από τα σώματα ασφαλείας, βρίσκονται στη σχολή που εδρεύει το δικαστήριο.

Η δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου θα μεταδώσει απευθείας την ακροαματική διαδικασία. Ο πρώην πρόεδρος ο οποίος τελεί υπό προσωρινή κράτηση σε στρατιωτικό νοσοκομείο κοντά στο Κάιρο, αναμένεται να φθάσει με ελικόπτερο.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει αν ο πρώην πρόεδρος κρίνεται ένοχος για το θάνατο 850 διαδηλωτών στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης που ανέτρεψε το καθεστώς του πέρυσι.
Ο Αντλι και οι έξι πρώην συνεργάτες του δικάζονται με την ίδια κατηγορία, για τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις θανάτου κατά των διαδηλωτών. Ο Αλάα και ο Γκαμάλ Μουμπάρακ διώκονται για διαφθορά, μια κατηγορία που έχει απαγγελθεί και σε βάρος του πατέρα τους.
Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει την ποινή του θανάτου για τον 84χρονο Μουμπάρακ, τον πρώτο από τους ηγέτες των αραβικών χωρών που ανατράπηκε από το κίνημα της "Αραβικής Άνοιξης".





 Πηγη:newsbomb