16/4/13

30 νεκροί στο Πακιστάν από το σεισμό στο Ιράν

Δεν υπάρχουν στο Ιράν νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στη χώρα, σε περιοχή κοντά στην μεθόριο με το Πακιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ωστόσο, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, όπου έγινε αισθητός ο σεισμός, δεκατρείς άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.


Δεν υπάρχουν στο Ιράν νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στη χώρα, σε περιοχή κοντά στην μεθόριο με το Πακιστάν, δήλωσε ο Χατάμ Ναρουγί, κυβερνήτης της ιρανικής επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν.

Ωστόσο, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, όπου έγινε αισθητός ο σεισμός, 30 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν.

"Μέχρι στιγμής 30 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και περισσότεροι από 200 έχουν τραυματιστεί στην Μάσκελ", δήλωσε ο Σάιφουρ Ρέχμαν, αξιωματούχος της Επαρχιακής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών στην Κουέτα του Πακιστάν.

Ο αξιωματούχος αυτός πρόσθεσε ότι τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες για να φτάσουν στις χειρότερα πληγείσες από τον σεισμό ζώνες της περιοχής Ουασούκ του Μπαλουτσιστάν.

Περισσότερα από 250 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, διευκρίνισε επίσης ο Ρέχμαν, σημειώνοντας ότι ο στρατός έχει σταλεί στην περιοχή για να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης και παροχής βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, ενώ προκάλεσε αναστάτωση μέχρι και στο Νέο Δελχί.

Την ίδια ώρα η Ρωσική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (Rosatom) ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός που έχει κατασκευάσει η Ρωσία στο Μπουσέρ, στο Ιράν, δεν υπέστη καμία ζημιά από τον ισχυρό σεισμό.
«Ένας αξιωματούχος που βρίσκεται εκεί δήλωσε ότι στην περιοχή δεν έγιναν καν αισθητές οι δονήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Rosatom Σεργκέι Νοβίκοφ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο σταθμός αυτός βρίσκεται σε απόσταση 950 χιλιομέτρων δυτικά της Χας, πόλης που βρισκόταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος ήταν μεγέθους, σύμφωνα με τις ιρανικές υπηρεσίες, 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στις 9 Απριλίου σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών που έπληξε αγροτική ζώνη στο νότιο Ιράν προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό 800.

Ο πιο φονικός σεισμός που έχει σημειωθεί στο Ιράν τα τελευταία χρόνια ήταν αυτός τον Δεκέμβριο του 2003, όταν 31.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπαμ, στο νότιο τμήμα της χώρας, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πόλης αυτής. Επίσης τον Αύγουστο του 2012, δύο ισχυροί σεισμοί είχαν προκαλέσει το θάνατο 306 ανθρώπων κοντά στην πόλη του Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν.

Πηγή: skai.gr