20/4/13

Πενήντα έξι νεκροί από 6,6 Ρίχτερ στην Κίνα

Τουλάχιστον 56 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και πάνω από 600 είναι οι τραυματίες από τη σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε σήμερα στη νοτιοδυτική επαρχία του Σιτσουάν στην Κίνα.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 03.02, ώρα Ελλάδος στην περιφέρεια Λουσχάν, κοντά στην πόλη Γιάαν και το εστιακό βάθος στο επίκεντρό της ήταν μόλις 12 χλμ.
Η δόνηση έγινε αισθητή και σε γειτονικές επαρχίες, όπως και στην τοπική πρωτεύουσα Τσενγκντού, κάνοντας πολλούς κατοίκους να βγούν από τα σπίτια τους, σύμφωνα με πληροφορίες στο κινεζικό σύστημα κοινωνικής δικτύωσης Sina Weibo (αντίστοιχο του Twitter).

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινγκπίν και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσαν πως θα πρέπει να καταβληθούν οι ύπατες προσπάθειες για να διασωθούν τα θύματα του σεισμού και να περιορισθεί κατά το ανθρωπίνως δυνατόν ο αριθμός των νεκρών. Όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Λι βρίσκεται καθ' οδόν προς την Γιάαν.
Σύμφωνα με το Νέα Κίνα 2.000 στρατιώτες σπεύδουν προς την περιοχή για να συνδράμουν τα συνεργεία διάσωσης. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε πως στη Γιάαν επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνον σε οχήματα αμέσου βοηθείας, μολονότι άρχισε να επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο της Τσενγκντού.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς εντοπίζονται στη Λουσχάν, όπου έχει διακοπεί η παροχή νερού και ηλεκτρικού. Εικόνες σε κινεζικές ιστοσελίδες παρουσιάζουν κατεστραμμένα κτήρια και ανθρώπους, τυλιγμένους σε ματωμένες γάζες, να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν 27 επιζώντες από ερείπια κτηρίων, μεταδίδει το Νέα Κίνα.
Πολυάριθμες μετασεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να σείουν την περιοχή, με τον μεγαλύτερο μετασεισμό να έχει μετρηθεί στα 5,1 Ρίχτερ.