14/4/13

Μαθαίνουν να πολεμούν όπως οι Αρχαίοι


Σε τακτικές μάχης, εξοπλισμένοι με όπλα και εξαρτήσεις του 5ου π.χ. αιώνα, επιδίδονται τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Εκπαιδευτικόν αρχαιοπρεπές οπλιτικό άγημα ΛΕΩΝΙΔΑΣ» σχεδόν κάθε Κυριακή.
Τα περίπου 30 μέλη του συλλόγου, από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, βρίσκονται κάθε δεύτερη Κυριακή σε κάποιο δημοτικό στάδιο ή χώρο που τους παραχωρείται, για να εκπαιδευτούν στο δόρυ και το σπαθί, ακριβώς όπως έκαναν οι αρχαίοι υμών πρόγονοι.


Είναι μάλιστα πλήρως εξοπλισμένοι με δόρατα, σπαθιά, αρχαιοελληνικού τύπου κράνη, χυτά και του εμπορίου και μεγάλες ασπίδες, ξύλινες και μεταλλικές κατά τα αρχαιοελληνικά πρότυπα.


Ο πρωτότυπος αυτός σύλλογος, δρα περίπου εδώ και 10 χρόνια με σθεναρή παρουσία σε εκδηλώσεις και δρώμενα που έχουν να κάνουν με αρχαιοελληνικού επετείους, όπως η Μάχη του Μαραθώνα ή οι Θερμοπύλες, ενώ ανταποκρίνονται και σε καλέσματα σε παρεμφερείς εκδηλώσεις, ή εκπαιδευτικές παρουσίες.


 Η εικόνα είναι εντυπωσιακή και προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα. Ο αρχηγός της ομάδας των οπλιτών μάς είπε ότι οι κινήσεις και οι τακτικές μάχης, αναπαράγονται πιστά βάση αρχαιολογικών κειμένων, ενώ πρόσβαση στην ομάδα έχουν άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.



πηγη:zougla.gr