3/4/13

Αλλοδαποί 63 στους 100 φυλακισμένους

Σειρά μέτρων προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια στις φυλακές της χωράς μετά τα δύο περιστατικά στις φυλακές Τρικάλων και Μαλανδρίνου ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, σημειώνοντας παράλληλα πως για πρώτη φορά στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας οι κρατούμενοι έφτασαν στους 12.912, τη στιγμή που η χωρητικότητα των φυλακών είναι για 9.400.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ρουπακιώτης οι αλλοδαποί κρατούμενοι την 1/1/2013 έφταναν τους 7.875 καταλαμβάνοντας το 63% του συνολικού πληθυσμού των φυλακών.

Στο πνεύμα αυτό ο κ. Ρουπακιώτης ανακοίνωσε ότι μια από τις υπάρχουσες φυλακές - στα Τρίκαλα στο Δομοκό ή στο Μαλανδρίνο - θα μετατραπεί σε υψίστης ασφαλείας προκειμένου να μεταφερθούν εκεί ισοβίτες και βαρυποινίτες. Επιπλέον με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης θα ζητηθεί ο έλεγχος από το ΣΔΟΕ της περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων των φυλακών για τους οποίους υπάρχουν σχετικές καταγγελίες. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο αναζητά ειδικό χώρο εντός των Αθηνών, για να «φιλοξενήσει» κρατούμενους για οικονομικά εγκλήματα. Ακόμη ο υπουργός ανακοίνωσε :
- Τοποθετούνται κλωβοί διακοπής της χρήσης κινητών τηλεφώνων.
- Συνδέονται οι κάμερες ασφαλείας όλων των φυλακών με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.
- Τοποθετούνται αλεξίσφαιρα τζάμια σε όλες τις σκοπιές (Μέχρι σήμερα θωρακισμένες σκοπιές διαθέτουν μόνο οι φυλακές Κορυδαλλού).


- Ενισχύεται ο εξοπλισμός των εξωτερικών φρουρών με βαρύ οπλισμό. Ήδη παραδόθηκαν τα πρώτα 50 τουφέκια G3A3 ενώ επιπλέον χορηγούνται πρόσθετες φωτοβολίδες κρότου λάμψης, δακρυγόνα, καπνογόνα και αλεξίσφαιρα γιλέκα.
- Τοποθετούνται σε όλες τις φυλακές συρματόσχοινα για την αποτροπή απόδρασης από αέρος.


- Επανδρώνονται με εξωτερικούς φρουρούς οι κεντρικές πύλες και τα εξωτερικά θυρωρεία των φυλακών.
- Αυξάνεται το ωράριο απασχόλησης των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών στις 37,5 ώρες εβδομαδιαίως.
- Εντατικοποιούνται οι τακτικοί και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις φυλακές με τη συνδρομή και των ΕΚΑΜ.


Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης τους τελευταίους μήνες έχουν τεθεί σε αργία συνολικά 42 σωφρονιστικοί υπάλληλοι εκ των οποίων οι 8 έχουν προφυλακιστεί.
Ακόμη προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί η πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων όπως και η μετακίνηση 220 υπάλληλων μέσω της κινητικότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ποιοι θα φοράνε το ηλεκτρονικό βραχιόλι επιτήρησης
Αντιμέτωπη με τον προβληματισμό πολλών βουλευτών της Επιτροπής της Βουλής για τη μελέτη του σωφρονιστικού συστήματος, βρέθηκε σήμερα η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που εισηγήθηκε τις διατάξεις για τα μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων.


Γι' αυτό το πρωτοποριακό, για τη χώρα μας, μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης και το προσχέδιο νόμου που τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενημέρωσαν την κοινοβουλευτική επιτροπή, η πρόεδρος Χρυσούλα Παπαταξιάρχη και τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, Ευτύχιος Φυτράκης και Ευαγγελία Μήτρου.
Το προσχέδιο νόμου περιγράφει τρεις κατηγορίες επιτηρουμένων:
Κρατούμενοι, που έχουν καταδικαστεί με στερητικές της ελευθερίας ποινές, θα μπορούν να κάνουν χρήση των νέων διατάξεων και να αποφυλακίζονται, υπό τον όρο του κατ΄ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφόσον έχουν εκτίσει μέρος της ποινής.
Για το καθεστώς της προσωρινής κράτησης, ο ανακριτής θα μπορεί να αποφασίζει την ηλεκτρονική επιτήρηση προκειμένου η προσωρινή κράτηση να είναι το έσχατο δικονομικό μέσο.
Η ηλεκτρονική επιτήρηση είναι δυνατό να έχει εφαρμογή και για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.


Σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται η συναίνεση του κατάδικου ή του υπόδικου, ενώ το κόστος των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης φέρει ο κατηγορούμενος και αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι στερείται την οικονομικής δυνατότητας να το καταβάλει, θα το καλύπτει το κράτος. 







Πηγή protothema.gr