20/4/13

Eίχε ανακριθεί το 2011 απ΄το FBI o ένας βομβιστής

Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, ο ένας από τα δύο αδέλφια που σκόρπησαν τον θάνατο αιματοκυλώντας τον Μαραθώνιο της Βοστώνης και που σκοτώθηκε από τα πυρά αστυνομικών, δεν ήταν άγνωστος στο FBI. 


Το 2011 ο νεαρός είχε ανακριθεί από αστυνομικούς, καθώς υπήρχε ανησυχία για τυχόν... επαφές του με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι Αρχές είχαν σπεύσει να ελέγξουν ποιοι ήταν οι λόγοι ταξιδίου του στο Νταγκεστάν, όπου βρισκόταν ο πατέρας του, όπου ο Ταμερλάν παρέμεινε για έξι μήνες.

Όπως εξήγησαν στην αστυνομία, οι συγγενείς του Τσετσένου, ήθελε να επισκεφθεί την οικογένειά του που δεν έβλεπε καιρό και παράλληλα έψαχνε εργασία καθώς είχε απογοητευτεί από την αναζήτηση απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Βέβαια, οι λόγοι της επίσκεψής του ήταν εντελώς διαφορετικοί, καθώς από εκεί μετέβη και στην Τσετσενία, όπου φέρεται να προετοίμασε το μέλλον του ως επίδοξος τρομοκράτης, ενώ ερευνάται ακόμα η υπόθεση να είχε έρθει τότε σε επαφή με την τζιχάντ.

Ωστόσο, από την ανάκριση του 2011 δεν είχε προκύψει κάτι εναντίον του, με αποτέλεσμα να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του και να φέρει εις πέρας το μοχθηρό του σχέδιο εξόντωσης όσων περισσότερων Αμερικανών μπορούσε.

Αυτό που καλείται τώρα να κάνει η ομοσπονδιακή αστυνομία είναι να εντοπίσει ποιος κρύβεται πίσω από τα δύο αδέλφια, να εξακριβωθεί η ύπαρξη συνενόχων και να διαπιστωθεί αν ο Ταμερλάν είχε κάποιον σύνδεσμο στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό, ώστε να αποτρέψουν τυχόν μελλοντικές επιθέσεις ανάλογου μεγέθους.

Ανάλογη περίπτωση ήταν και εκείνη του Μοχάμεντ Μεράχ, ο οποίος αιματοκύλησε την Τουλούζη σκοτώνοντας τρία παιδιά και έναν ραβίνο πριν ένα χρόνο περίπου.

Ο νεαρός αλγερινής καταγωγής, είχε ταξιδέψει στο Αφγανιστάν, το 2011, όπου είχε εκπαιδευθεί στη χρήση αυτόματων όπλων από την πακιστανική αλ Κάιντα στο Ουαζιριστάν. Μετά το ταξίδι του είχε ανακριθεί από την αστυνομία, όμως και σε αυτή την περίπτωση είχε αφεθεί ελεύθερος καθώς δεν υπήρχαν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του. Ωστόσο, στην πορεία ανακαλύφθηκε ότι ήταν γνώριμος της αστυνομίας και συχνά έδινε πληροφορίες σε άνδρες των Αρχών.