7/4/13

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Δευτέρα 8.4.13

Μέσα στη νύχτα και νωρίς το πρωί, γραμμή καταιγίδων θα απασχολήσει πολλές περιοχές των Κυκλάδων και τον ανατολικό άξονα του Αιγαίου, όπως επίσης και κεντρικές περιοχές του πελάγους, ενώ για λίγο, τα ίδια φαινόμενα θα γίνουν αντιληπτά και σε περιοχές της νοτιοανατολικής ηπειρωτικής χώρας (άκρα νοτιοανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, Νότια Εύβοια και κάποια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου .

 Αρκετά νεφελώδης ο καιρός στο μεγαλύτερο τμήμα της υπόλοιπης χώρας με βροχές στη Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη και σποραδικά στον δυτικό ηπειρωτικό κορμό της χώρας, οι οποίες όσον αφορά τα δυτικά θα αρχίσουν να περιορίζονται. Μέσα στο πρωί, ακολουθεί βελτίωση του καιρού και αναμένονται αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας σε αυτές τις περιοχές καθώς επίσης και στο νότιο Αιγαίο (με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου οι συνθήκες θα είναι άστατες με παροδικές βροχές/όμβρους) ενώ βελτίωση αναμένεται και σε ένα μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της ανατολικής Στερεάς, αλλά βορειότερα στην ηπειρωτική χώρα ο κλειστός καιρός παραμένει και οι βροχές συνεχίζονται απλώς σε χαμηλότερες εντάσεις.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 13-15 βαθμούς στην βορειοανατολική ηπειρωτική χώρα, τους 16-17 στα υπόλοιπα βόρεια τμήματα και τοπικά έως 18 στην κεντρική Μακεδονία, τους 14-16 βαθμούς στις περισσότερες δυτικές περιοχές της χώρας και τους 16-18 βαθμούς στην ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο  Όσον αφορά το Αιγαίο, οι μέγιστες αναμένονται στους 12-14 βαθμούς στα κεντρικά, στα βόρεια και βορειότερα του ανατολικού Αιγαίου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του πελάγους αναμένονται στους 14-16 βαθμούς φτάνοντας έως και τους 18 στη νότια Κρήτη.

Μέσα στη νύχτα, οι άνεμοι στρέφονται σταδιακά σε ΒΔ σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο (στο Θρακικό πρόσκαιρα και καθαρό Β ρεύμα), ενισχυόμενοι παράλληλα σε εντάσεις στα 7 και κατά διαστήματα 8 μποφώρ. Για τις ίδιες ώρες και όσον αφορά τα νοτιότερα τμήματα του πελάγους, οι άνεμοι θα πνέουν ΔΝΔ ξεπερνώντας τα 7 μποφώρ στις περισσότερες περιοχές και σε ευρείες περιοχές φτάνοντας τα 8 και τοπικά τα 9 μποφώρ. Από αργά το πρωί, η ένταση των ανέμων περιορίζεται σε όλες τις περιοχές του Αιγαίου, ενώ μέσα στο πρωί γενικά, οι άνεμοι στρέφονται σε ΒΔ στον ανατολικό άξονα του πελάγους. Προς το απόγευμα, η μοναδική περιοχή όπου η ένταση των ανέμων θα είναι αξιοσημείωτη θα είναι το Κρητικό αλλά και το Λιβυκό πέλαγος με το ρεύμα από Δ ή ΔΒΔ διευθύνσεις έως και τα 6 μποφώρ. Ανάλογη συμπεριφορά των ανέμων και στο Ιόνιο όπου, κατά τη διάρκεια της νύχτας το ΒΔ ρεύμα θα φτάσει στα ανοιχτά και τα 8 μποφώρ, για να παρουσιάσει εξασθένηση στη συνέχεια. Αρκετά αισθητοί οι άνεμοι και σε ένα μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου καθώς και στον Κορινθιακό κόλπο από ΔΒΔ διευθύνσεις, πρόσκαιρα έως και τα 7 μποφώρ.

Επιμέλεια: Νίκος Γκίκας (http://kyklogenesis.gr)