21/6/12

Όλα τα ονόματα στη νέα κυβέρνηση

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να ανακοινωθεί η
σύνθεση της νέας κυβέρνησης η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ορκιστεί σήμερα το μεσημέρι. Ο νέος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να ορκίσει ένα ολιγομελές σχήμα 16 υπουργών και περίπου 20 υφυπουργών και αυτή είναι η επιθυμία και των δύο άλλων εταίρων της κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δημιουργηθούν τρία νέα υπουργεία, το Μακεδονίας-Θράκης, το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Τουρισμού το οποίο επικρατέστερη να αναλάβει φέρεται η πρώτη σε ψήφους στην Α' Αθηνών βουλευτής της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη.
Αναμένονται επίσης συγχωνεύσεις στον κύκλο των οικονομικών υπουργείων όπως και στον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού. Τις δικές τους προτάσεις θα κάνουν και οι αρχηγοί των δύο άλλων κομμάτων Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αναλογικά με την δύναμη των κομμάτων τους.
Ο Ράπανος νέος υπουργός Οικονομικών
Η κρισιμότητα της κατάστασης στον οικονομικό τομέα και τα επείγοντα ραντεβού στην Ευρώπη οριστικοποίησαν από χθες για τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον Βασίλη Ράπανο, ως σήμερα διοικητή της Εθνικής και πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Υπέρ του κ. Ράπανου συνηγόρησαν Έλληνες και ευρωπαίοι παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο κ. Ράπανος συμμετείχε στην σύσκεψη για την προετοιμασία της εκπροσώπησης της χώρας στο Eurogroup από τον υπηρεσιακό υπουργό Γεώργιο Ζανιά μαζί με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πάντως για τυπικούς λόγους αποφασίστηκε να μην πάει και εκείνος την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ζανιάς είναι πιθανό να παραμείνει στο οικονομικό επιτελείο με την θέση του αναπληρωτή ενώ για θέση του υφυπουργού πιθανότερος είναι ο Χρήστος Σταικούρας, βουλευτής της ΝΔ.
Ποιοι αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα υπουργεία
  • Φαβορί για το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ πιθανότητες υπάρχουν και για τον κ. Κωστή Χατζηδάκη. Τα δυο αυτά ονόματα ακούγονται και για το υπουργείο Υποδομών.
  • Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται πιθανό να παραμείνει ο Ναπολέων Μαραβέγιας που είναι και πρόταση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου.
  • Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάρχει πρόταση του κ. Κουβέλη να παραμείνει ο κ. Τσάλτας ενώ ακούγεται το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη αν μείνει εκτός κυβέρνησης η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αφού η οικογένεια δεν μπορεί να έχει δύο πρόσωπα.
  • Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Σαμαράς θέλει τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπο Αθανασίου ο οποίος εξελέγη στην δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας αν και υπάρχει και ο Αντώνης Ρουπακιώτης, πρόταση της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος δεν δέχθηκε να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας.
  • Για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι επικρατέστερος ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης πρόταση της ΔΗΜΑΡ.
  • Για το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως είναι υποψήφιος ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας ενώ υπάρχει σκέψη να ενοποιηθούν τα υπουργεία Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως.
  • Για το υπουργείο Ναυτιλίας που θα επανασυσταθεί πιθανό είναι το όνομα του Μανώλη Κεφαλογιάννη.
  • Για το υπουργείο Εργασίας ακούγεται το όνομα του Τάσου Γιαννίτση ως πρόταση του ΠΑΣΟΚ και εναλλακτικά το όνομα του κ. Στυλιανίδη.
  • Για το υπουργείο Εξωτερικών επικρατέστεροι θεωρούνται οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ κ.κ. Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος οι οποίοι δεν αποκλείεται να παραμείνουν ως αντιπρόεδροι της νέας κυβέρνησης.
  • Για το υπουργείο Αμύνης πιθανότερος θεωρείται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αν και υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις να το κρατήσει ο υπηρεσιακός υπουργός Φραγκούλης Φράγκος.
  • Το υπουργείο Παιδείας το οποίο αναμένεται να ενοποιηθεί με το υπουργείο Πολιτισμού είναι φαβορί ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ενώ για τη θέση του υφυπουργού ακούγεται το όνομα της κυρίας Λίνας Μενδώνη, πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
  • Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη ο οποίος την τελευταία στιγμή δεν μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.
Για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγεται ο νυν εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης αν και κυκλοφόρησε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις από τη πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Μιχελάκης θα αναλάβει διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.
Στην θέση του υπουργού Επικρατείας είναι πιθανό να βρεθεί ένας από τους δύο στενούς συνεργάτες του προέδρου Δημήτρης Σταμάτης ή Χρύσανθος Λαζαρίδης. Για την θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ο επίσης στενός συνεργάτης Τάκης Μπαλτάκος και για διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου ο Κώστας Μπούρας.
Μεϊμαράκης στην Προεδρία της Βουλής
Για το τρίτο πολιτειακό αξίωμα που είναι η θέση του προέδρου της Βουλής έχει σχεδόν κλειδώσει το όνομα του Βαγγέλη Μειμαράκη ο οποίος συμμετείχε στην διαπραγμάτευση για την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων. Την θέση διεκδικούσε και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Βύρων Πολύδωρας που εξελέγη πρόεδρος Βουλής μεταξύ των δυο εκλογικών γύρων..










blog.gr